Gå til hoved-indhold
Tur
Jomfruhummere på Anholt Foto: Klaus Jensen, havnefoged Anholt Havn.

Flere tursejlere skal finde i havn på småøerne gennem nye ø-fortællinger

Nyt turismesamarbejde skal få flere tursejlere til de små øer. Det er nemlig noget ganske særligt. Gennem en række helt nye ø-fortællinger bliver der mange flere gode grunde til at sætte kursen mod ø-havnene og blive lidt længere på småøerne, fortæller FLID-havne.

Af Troels Lykke |

Alle elsker gode historier og Ø-fortællinger er appetitvækkere for lystsejlere fra ind- og udland med afsæt i øernes helt særlige DNA. Det er unikke fortællinger, som også er oplysende og sætter en god stemning.

Indholdet varierer fra ø til ø og kan være knyttet til seværdigheder, kulturelle oplevelser, særlige naturoplevelser, dyrelivet, mytologien, vartegn, øens befolkning eller måske spisesteder, smagsoplevelser, kunsthåndværk eller butikker. Der er tale om små, finurlige og nye fortællinger fra 11 udvalgte småøer.

Historierne er en metode til at ”brande” øerne, men på en charmerende og balanceret måde, fortæller FLID-havne.

Som eksempler kan nævnes maritime fortællinger om ”Dengang Strynø var hjem for hele verdens sømænd – i dag bor der stadig 17 forskellige nationaliteter”, eller historien om ”Danmarks mindste kirke”, færgefart i de små ø-havne og lokale historier om smugleri.  

Ægte fornemmelse af frihed, charme og god tid

Baggrunden for en yderligere turismeindsats for småøerne er, at sejlerne bliver klar over, at turen til de små øer er noget ganske særligt. Jesper Højenvang, direktør i Foreningen af Lystbådehavne I Danmark siger:

”På småøerne mærker man en ægte fornemmelse af frihed, charme, god tid, gæstfrihed og et velfortjent pusterum, hvor man kan fordybe sig i øens særlige naturoplevelser og kendetegn og få en oplevelse af livet blandt de lokale øboere. Den oplevelse ønsker vi at udbrede til sejlerne, så flere besøger de små og hyggelige ø-havne”.  

Lystsejlere vigtige for økonomien

Også økonomisk spiller lystsejlerne en stor rolle på småøerne. Morten Priesholm koordinator i LAG-Småerne siger:  

”Det er vigtigt, at vores små øhavne klarer sig godt. Øhavnen er selvfølgelig en forretning, men den er også et mødested. Det er stedet, man som øboer ses, og det er et knudepunktet. Sejlerne er med til at skabe en god stemning på havnen, og der er brug for turismen på øerne. Vi synes sejlerne skal gå opdagelse inde på øerne og møde lokalsamfundet. De skal handle lokalt hos den lille købmand, vejboden eller gårdbutikkerne, de skal besøge spisestederne og teste lækre ø-delikatesser. På den måde kan de også være med til at holde liv i ø-samfundet”.

Historierne lanceres på sejlerplatformen Havneguide.dk og inspirerer tursejlerne til ø-oplevelser, når de er på sejlerferie eller weekendtur. Tilgå sejleruniverset Småøerne og de mange ø-fortællinger her:  www.havneguide.dk/smaaoeerne

Om Ø-fortællingerne
Bag initiativet står Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID). Indsatsen er støttet af LAG Småøerne med midler fra den nationale FLAG-pulje. LAG Småøerne er småøernes lokale aktionsgruppe (LAG). Foreningen gennemfører og støtter som landsdækkende ø-organisation projekter på småøerne.  

www.lag-småøerne.dk

Om FLID og Havneguide
Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID) har 297medlemshavne. FLID driver Havneguide.dk, der er en online havneportal, der viser alle lystbådehavne i Danmark. Her finder sejlerne inspiration og nyttige oplysninger om faciliteter, priser, havnekort, oplevelser og seværdigheder nær havnen.

Havneguide.dk anvendes af både danske, tyske, svenske og norske brugere. Sejleruniverset Småøerne findes under menupunktet Sejlads i Danmark, på forsiden af Havneguide.dk – https://www.havneguide.dk/smaaoeerne

Motor
content-loader
content-loader
content-loader