Gå til hoved-indhold
Plasticaffald og overflødige plasticprodukter er et kæmpe problem. Det er det på strandene, og det er det i havet. Her et rent miljø på Langeland. Foto: Troels LykkeKort Nyt
Plasticaffald og overflødige plasticprodukter er et kæmpe problem. Det er det på strandene, og det er det i havet. Her et rent miljø på Langeland. Foto: Troels Lykke

God nyhed for havet: EU forbyder engangsplasticprodukter

En stribe engangsplasticprodukter bliver forbudt i hele EU inden for få år. i 2050 målt på vægt ville være mere plastic end fisk i verdenshavene, hvis vi fortsætter som nu.

Af Troels Lykke |

EUs institutioner har indgået en aftale om omsiggribende ny plasticlovgivning. Der mangler enkelte skridt i lovgivningsproceduren, men det anses af Miljø- og Fødevareministeriet for at være ren formalia.

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen mener, EU har taget »et kæmpe skridt« og erklærer sig »meget, meget begejstret«.

Det skriver berlinske.dk

»Plasticaffald og overflødige plasticprodukter er et kæmpe problem. Det er det på strandene, og det er det i havet. Det her er en fælles udfordring, fordi plastic bevæger sig på tværs af landegrænser. Det er noget, vi bliver nødt til at komme til livs i fællesskab,« siger han.

Mere plastic i havet end fisk i 2050

Elisabeth Köstinger, det er den østrigske minister for bæredygtighed og turisme, der har været politisk forhandler på Plasticdirektivet, minder om dyster advarsel fra World Economic Forum:

At der i 2050 målt på vægt ville være mere plastic end fisk i verdenshavene, hvis vi fortsætter som nu.

»Det kan vi ikke lade ske. Derfor tager EU handling og forbyder brug af visse plasticprodukter til engangsbrug, hvor der findes gode plasticfri alternativer. Og vi vil sikre, at plasticproducenter er med til at betale for at rydde op,« siger Köstinger, der har forhandlet lovgivningen på plads.

Motor

Forskere har fundet svaret: Sådan opstår mega-bølger på havet

Britiske forskere fra Oxford har i et forsøg fundet frem til, hvordan de 30 meter høje Drapner-bølger skabes. Det kan gøre det lettere at forudsige fænomenet i fremtiden.

Afstemning

Skal du lave forbedringer på din båd denne vinter?

Nyhedsbrev

Deltag i konkurrencer og få de seneste nyheder direkte i indbakken