Gå til hoved-indhold
Udstyr
Skumvinyl er bedre at sætte ind, end filt, da skumvinyl har lukkede kerner og afviser fugt. Her ses en H-båd. Foto: Troels Lykke

Bådebygger: Filt i kahytten kan skabe for meget fugt

Filt, krydsfiner og diverse afdækningslister vil virke som en væge for al det vand og kondens, fortæller bådebygger Jesper Kold til motorbaadsnyt.dk. En anden ekspert bakker bådebyggeren op.

Af Troels Lykke |

Når man fikser sin båd skal det være i håndværksmæssig og brugsmæssig kvalitet, mener bådebygger Jesper Kold fra Aarhus. Han har reageret på minbaad.dks artikel, hvor en sejler satte filt op i sin EURO25 i Middelfart.

- Det at klæbe campingsvogns"filt" op i kahytten på båden og med husbygningskrydsfiner indvendig i rufsiderne, er ikke det optimale håndværk. Filten, krydsfineren og diverse afdækningslister vil virke som en væge for al det vand og kondens, der uvægerligt kommer rundt i en 24 fods båd, og bliver en dejlig grobund for mug og skimmel, også fordi den ikke kan rengøres ordenligt. Det er selvfølgelig synd for blikkenslageren, at han ikke har fået nogen bedre råd om, hvad kan kunne gøre, for at få en fornuftig båd ud at det, forklarer Jesper Kold.

Osmose over vandlinjen

Han har en klar opfordring til de mange gør-det-selv bådeejere i Danmark:

- Sørg for at få ventileret tilstrækkeligt meget i små både, selv om de er af "vedligeholdelsesfri" glasfiber. Som eksempel kan jeg nævne, at jeg har måttet fjerne hele den værftmonterede, vaflede plastikinderbeklædning i to IFeere, det såkaldte "soflæsk", der findes i de fleste campingvogn. Bådene led af osmose, men det var især over vandlinien, og værst i ruftaget, hvor kondensvandet stod konstant imellem beklædning og glasfiber, forklarer Jesper Kold.

Skumvinyl afviser fugt og begrænser kondens

Bådebygger Ole Engblom, der underviser kommende bådebyggere, bakker op om Jesper Kolds råd.

- Det er dårligt at have noget i kahytten, som suger fugt til sig. Og skumvinyl man fx kan få hos Watski isolerer bedre og begrænser kondensen, da den indvendige overflade fx er varmere med skumvinyl end filt. Og det er netop mødet med kold og varm luft, der skaber kondens i bådene. Skumvinyl har også lukkede kerner og suger ikke vand til sig. Dertil er det vigtigt at det bliver limet ordentligt på, så der ikke er fugt bag beklædningen, for så kan det gå helt galt, forklarer Ole Engblom.

Bor hul i innerlineren og få vand ud

Bådebyggeren har også set mange utætte innerlinere under ruftaget, bl.a. fordi at beslagene ikke er monteret godt nok.

- Derfor kan fugten sive ned i innerlineren, man kan så bore et hul i innerlineren nedefra og få vandet ud igen, siger Ole Engblom.

Han siger samtidig at bådejere skal sørge for at vaske deres både i kahytten hyppigt, så man får det fugtbindende salt ud af båden.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader