Ti skandinaviske sejlere har sat sig til tasterne i en god sags tjeneste. Der har de åbnet op for skattekisterne, der bugner af gode historier fra livet ombord på en båd, der sejler langt. Resultatet er bogen Mod en ny horisont, der lige er kommet på gaden.
En bog, der er god på flere måder. Overskuddet fra salget af bogen går nemlig ubeskåret til ofrene for orkanerne Irma og Maria, der hærgede i Caribien tidligere på året.
Flere af forfatterne har sejlet i Caribien og nydt den store gæstfrihed, man møder på de vestindiske øer. En gæstfrihed, som jeg tror de fleste sejlere har oplevet og glædet sig over, når kursen har været sat på langfart.
En verden for sig
Signe Storr, der lige som jeg selv blogger på minbaad.dk, er en af forfatterne til bogen. Til receptionen, hvor man kunne møde mange af forfatterne, fortæller hun om overvejelserne bag det kapitel, hun har skrevet. Det er de små ting i hverdagen, som man ikke oplever derhjemme, der fylder hendes skattekiste. Og Signes kapitel bugner da også af historier, man ikke lige støder på til hverdag.
Lige som os andre har hun brugt mange måneder ombord på en lille båd, og nydt den frihed man finder på havet.
Martin Engelhardt, der er kaptajnløjtnant i Søværnet, fortæller, at det slet ikke var meningen, at han skulle have været sømand. Men det ses tydeligt på lyset i hans øjne, at det var godt, han stod til søs, når han fortæller om oplevelserne ombord på sejlkutteren SVANEN, som han er chef for. I sit kapitel beskriver han en verden, som man sjældent får adgang til som almindelig sejler.
Livet ombord på det kongelige danske søværns øvelseskuttere er på nogle områder lige som livet ombord på en langturssejlerbåd, og på andre områder er det meget anderledes. F.eks. tror jeg, det er de færreste af forfatterne, der har prøvet at sejle ind i en havn efter mange dage på vandet iført pletfri hvide marineuniformer.
Valget som sejler
Benedikte Riis, der blandt andet er kendt for Tante Andante, fortæller, at hun i sit kapitel lægger vægt på de valg, man træffer som sejler, og den erfaring der følger med.
Et sted i rummet smiler Edison til hende. Han taler ikke dansk, men fornemmer at det er ham, hun taler om. Benedikte valgte at tage Edison med ombord, fordi hun manglede en sejlmakker. Det er mere end ti år siden nu, og sammen har de tilbagelagt mange eventyrlige sømil – og kilometer på landevejene sammen.
Da Benedikte valgte Edison som sin rejsemakker, fandt hun mere end godt selskab og en rejsekammerat. Han blev hendes ledsager, og vi andre skal ikke snakke længe med ham, før det bliver klart, hvorfor de to har fundet hinanden.
Cille Rosentoft er repræsenteret af sin mor og niecen Johanna, der har lagt navn til den båd, der for et stykke tid er familiens hjem. Sammen med sin mand og deres tre børn er Cille lige gået i land på Cuba.
Som os andre har hun og familien fulgt drømmen, og er draget ud mod horisonten. Og de er vilde med det. Cilles mor og niece fortæller, at hele familien har det godt – også den lille nye, der snart kommer til verden og i bogstaveligt forstand får sejlerlivet ind med modermælken.
Vil gerne slå svenskerne
Ægteparret Margareta og Thomas Veber tager efter receptionen videre til Stockholm, hvor den svenske søsterbog bliver udgivet om nogle dage. Den svenske bog har solgt noget mere end den danske i forsalget, men mon ikke vi kan slå dem? smiler Thomas med et glimt i øjet.
Ingen af forfatterne får honorarer for deres arbejde med bogen, der har fået flere sponsorater med på vejen. Derfor kan Thomas på udgivelsesdagen fortælle, at der på grund af de forudbestilte bøger allerede er et flot overskud, der kan sendes til Caribien.
Overskuddet fra salget af bøgerne går ubeskåret til ofrene for orkanerne Irma og Maria, der hærgede i Caribien tidligere på året.
- Det er nogle grimme historier man hører derovre fra, forklarer Thomas, og stemningen bliver for en tid højtidelig og trykket. Men der går ikke lang tid, før rummet igen emmer af sejlerglæde i takt med, at den ene søforklaring efter den anden bliver fundet frem og delt.
Det føles godt at gøre noget godt
Egentlig syntes jeg ikke, at jeg havde tid til skriveriet, og var faktisk tæt på at sige nej, dengang Thomas Veber kontaktede mig og spurgte, om jeg ville skrive et kapitel til bogen.
Efter vi er gået i land, er hverdagen hurtigt blevet fyldt op med diverse deadlines og en alt for booket kalender. Hverdagen på land er en vild kontrast til hverdagen på båden, der bød på masser af tid til eftertænksomhed.
Men jeg er glad for, at jeg gjorde det, for det føles godt at gøre noget for andre. Og tanken om at nogen måske kunne finde på at gøre det samme for mig, hvis jeg skulle få brug for det, er ret fantastisk.
Mod en ny horisont kan bestilles hos boghandlerne eller købes direkte hos forlaget Ocean Dream for 249,00 kr.
her.
Overskuddet af salget går ubeskåret til ofrene for orkanerne Irma og Maria.
Blogger Malene Wilken er forfatter bag ét af bogens kapitler. Foto: Malene Wilken