Gå til hoved-indhold
Udstyr

Anker til den danske havbund

Et newzealandsk anker, specielt til bløde og mudrede havbunde, graver sig ned og holder fast. Se video.

 

Af Jakob Johannsen |

Mudder og løst sand udgør en stor del af havbunden i havet omkring Danmark – og når vi taler om bunden af danske lystbådehavne er det mere reglen end undtagelsen.

Og de fleste af os har utallige gange prøvet at hive ankeret hen af havbunden helt hen til båden, og måtte lægge ankeret  flere gange, før vi fik det til at holde

Nu ser det ud som om, der er håb for os danske mudder-anker-liggere. Og hjælpen kommer så langt fra som New Zealand, hvor de åbenbart også lider under mudrede vande.

Graver sig ned i blødt mudder

Det nye og patenterede anker hedder ”XYZ Soft Mud Boat Anchor” er specielt designet til at graver sig ned i blødt mudder og andre bløde havbunde.

Den første udgave af XYZ Boat Anchor vandt det newzealandske bådblad “Practical Sailor's” Soft Mud Anchor test i 2006. Og siden har man forbedret designet, så man nu er hele fem versioner af ankeret, så man kan få til blødere og blødere havbund.

Fem versioner – to størrelser

De to mest ekstreme er forsynet med savklinge på siden af plovbladet, så ankeret ikke lader sig stoppe midlertidigt i sin nedgravning på grund af genstridigt tang, små koraler eller små sten.

XYZ findes i rustfritstål og i galvaniseret jern, alle i to størrelser: en otte kilos til både op til 42 fod (13 m) og et 15 kilos til både op til 50 fod (15 m).

Som man kan se på video-filmen, så vender ankeret sig rigtigt og begynder at grave sig ned, uanset hvilken position, det er havnet i på bunden.

Et ekstra anker om bord

Desværre er XYZ uanset hvilken version mest egnet til blød bundforhold, og hvis man sejler langt og f.eks. skal ankre op på klippebund eller noget andet hårdt, hvor ankeret ikke kan grave sig ned, så bliver man nød til at have et andet og anderledes anker med om bord som reserve.

Til gengæld kan XYZ skilles ad og samles på få minutter, så det ikke behøver at optage meget plads om bord, når det ikke er i brug.

Som det kan se på et af billederne, så har nogle newzealandske sejlere forsynet deres bovspryd med plads til to ankre – et almindeligt og et XYZ. Så er man dækket ind, men har også fået lidt ekstra vægt i stævnen.

Ekstrem version

Det bør nævnes, at den amerikanske flåde har brugt den ekstreme version af XYZ-ankeret, som standard til samtlige af deres fartøjer under 15 m – og det er ikke så få. Så helt tosset er ankret nok ikke.

Man kan få de billigste modeller til 2.500 kr og de dyreste til 3.500. De købes på nettet og sendes frit med luftpost til både USA og Europa, og hvis man ikke er tilfreds, kan man få pengene tilbage de første seks måneder.

www.xyzanchor.com

Motor
content-loader
content-loader
content-loader