Gå til hoved-indhold
Udstyr

”Tovklemmen” der gør hækfortøjning til en leg

En britisk sejler har opfundet en simpel ”tovklemme”, der holder på fortøjningen, mens man tager den af spillet og lægge den på klampen.

 

Af Jakob Johannsen |

Hvis man skal fortøje en større båd fra en bøje til molen med hækken først, er det ofte nødvendigt at bruge bådens skøde- eller ankerspil til at stramme fortøjningerne tilstrækkeligt op.

Men så opstår problemet, at fortøjningen slækkes, når man skal tage tovet af spillet og lægge det om fortøjningsklampen.

Her har den britiske sejler og opfinder Gordon Vickers opfundet en simpel klemme i træ, som med et tryk fra en sejlersko kan holde på fortøjningen, mens den flyttes fra spillet til klampen.

Den slimede fortøjning

Først skal man have fat i fortøjningsbøjen slimede tov ude i havnebassinet. Så skal der bakkes, mens der fires på forfortøjningen, indtil man har fat i land, og så skal der strammes op, så man kan springe i land uden at vove livet, men alligevel så bådens hæk er i sikker afstand fra molen.

Den operation er næsten umulig uden at bruge bådens spil – enten anker- eller skødespil.

GV-Ropegripper – der ligner et hjemmesløjds-resultat – lægges om fortøjningen lige ved klydset i rælingen, og når spillet har strammet tovet op, holder man robegripper lukket med foden, mens det roligt lægges ned om klampen. Keine hexerei.

Under sejladsen kan GV-Ropegripper også bruges, hvis et skøde skal tages af et spil uden at sejlet slækkes.

Og den er nogenlunde ligeglad om tovet eller skødet er tykt eller tyndt. Den måler 280 x 90 x 80 mm og er lavet meget robust af 13-lags marine plywood.

Prinsen er 45 engelske pund hvilket svarer omtrent til 380 kr. Foreløbig er den ingen dansk forhandler, men den kan bastilles over nettet på www.ropegripper.com

Motor
content-loader
content-loader
content-loader