Gå til hoved-indhold
Tidligere brand i Hundige. Foto: Troels LykkeUdstyr
Tidligere brand i Hundige. Foto: Troels Lykke

Gasdetektor tjekker gasudslip

Risikoen for en gaseksplosion er virkelighed for lystsejlere, men en gasdetektor med en sensorenhed registrerer når blandingen af ilt og gas nærmer sig det laveste eksplosionspunkt.

 

Af Troels Lykke |

Gasudslip kan handle om liv og død, men en relativ simpel foranstaltning gøre en forskel og reducere faren meget. Hvis din båd bruges til charter eller sejlerskole er den givetvis udstyret med en gasdetektor.

-Men man finder den også i enkelte private både, men kun i begrænset omfang, siger Christina Rosenkvist fra Palby Marine i Kolding, et firma der importerer en ny NASA gasdetektor, der introduceres på markedet til 1.299 kroner.

Gas bruges ofte til komfurer og kogeapparater, men de er kun eksplosive, hvis gassen kombineres med den rigtige mængde ilt.

Gas er også tungere end luft og hvis din båd har en gas-lækage vil båden virke som en gigantisk gas beholder, der fyldes nedefra.

-Der skal ikke meget til for at antænde gassen. En lille gnist kan opstå ved at tænde en lampe eller ved bare at starte motoren, og det kan være nok til at udløse en eksplosion. Et andet alvorligt problem kan opstå når man sover og indånder gassen, det kan ende fatalt, siger Christina Rosenkvist.

NASA gasdetektor er et enkelt instrument, bestående af en sensorenhed, der placeres lavt i båden, samt en alarm- og kontrolenhed der placeres centralt.

Sensoren registrerer når blandingen af ilt og gas nærmer sig det laveste eksplosionspunkt og sender signal til alarmenheden, som giver alarm.

www.palby.dk

Motor
content-loader
content-loader
content-loader