Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
En voksen finhval bliver 18-22 m lang og vejer 30-80 t. og op til 26 meter og 120 tons på den sydlige halvkugle. Foto: da.wikipedia.org

Stresset finhval på vej i Svendborg Sund

En forvildet finhval har måske stress, mener eksperter.

Af Troels Lykke |

- Jeg regner med Svendborg, siger Thyge Jensen om, hvornår en finhval på vildfart i danske farvande vil blive set næste gang, skriver jp.dk.

Han følger sammen med hvalforskere og -entusiaster minutiøst hvalers færd i danske farvande på hjemmesiden hvaler.dk og har erfaring fra flere års observationer af finhvaler og andre hvalers sjældne besøg.

Finhvalen blev spottet første gang søndag i Båring Vig på den fynske nordkyst mellem Middelfart og Bogense. Siden har flere lystfiskere og sejlere set den på en rute ned til Kolding Fjord, tilbage et stykke igen i Lillebælt og igen sydpå ved Grydeløb og Hansebugt fem kilometer sydøst for Fåborg. Det var onsdag.

Andre år har finhvaler som regel fulgt den jyske østkyst med afstikker ind i fjordene. Og det er ikke en afstikker fra finhvalernes normale habitatsområder i mere åbent vand, som er til eget bedste for det store pattedyr, der lever af sild, brislinger og andre småfisk, skriver jp.dk

- Det er en lidt anderledes adfærd, vi ser hos dén her finhval, der går til Fyn. Men de plejer at forsvinde for os. Og et stykke tid efter får vi meldinger fra Polen eller Tyskland om, at de er fundet som nogle magre pinde, siger Thyge Jensen, som er pensioneret museumspædagog ved Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Bortset fra at kunne tegne et mønster for finhvalernes færd har ingen nogen rigtig forklaring på, hvorfor de drager ned i de indre, danske farvande. Eller hvad der får dem til at følge nogenlunde samme rute.

- Vi tror, at de er stressede. Men der er ikke eksperter og amatører i den her sag. Vi er alle amatører, siger Thyge Jensen.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader