Gå til hoved-indhold
Køber du tøj af merino-uld, er det måske denne flotte fyr fra New Zealand der har leveret ulden. Foto: Icebreaker.comUdstyr
Køber du tøj af merino-uld, er det måske denne flotte fyr fra New Zealand der har leveret ulden. Foto: Icebreaker.com

Uld skal der til

De fleste sejlere sværger til Fleece, Gore-Tex og andre kunststofprodukter, når der vælges sejlerundertøj. Men i gamle dage var uld det bedste. Og det er det måske stadigvæk.

Af Christian Gammelgaard Olesen |

Dengang sejlbåde var lavet af træ og en sejler var en, der levede af at fragte varer rundt med sejlskibe, da var der ikke fancy Gore-Tex membraner og lækkert sejlertøj, men de overlevede alligevel. Det på trods af, at sejlsæsonen strakte sig noget længere ind i vinterhalvåret end de fleste sejlklubbers aftenmatcher gør i dag.

Det inderste lag dengang var uld. De fleste af os har stadig en fed uldtrøje, der bliver fundet frem, når det virkeligt bliver koldt.

De senere år er materialer til sportstøj blevet mere og mere avancerede, og de fleste af dem starter deres liv i et kemilaboratorie. Men er de nu bedst, eller kan gammeldags uld godt konkurrere?

Leder fugten væk

Hvis vi tager en klassisk kapsejlads med en kølbåd, skal vores påklædning sørge for et behageligt klima for kroppen. Både på læns med meget let vind i cockpittet,  og en masse fysisk aktivitet med spiler.

Når bundmærket så er rundet, så er det alle mand op på karmen, og sidde stille indtil der skal vendes. Her skal det inderste fugtige lag tøj holde kroppen varm og behagelig.

Producenterne af sejlertøj bruger kunststoffer til deres ”baselayer” som det inderste lag tøj kaldes. Det inderste lag tøj bliver tit overset, og sejlertøjet ryger bare på ud over cowboybukserne. Det er ikke er særlig behageligt og heller ikke særlig varmt.

Et sæt skiundertøj vil ofte være meget bedre at have inderst, men det mest almindelige skiundertøj er faktisk heller ikke særlig varmt, når det bliver fugtigt. Til gengæld leder det fugten forholdsvis hurtigt væk fra kroppen, langt hurtigere end det yderste lag som regel kan følge med til.

Uuuuld!

Derimod, hvis skiundertøjet er lavet af uld, kan det lade sig gøre at holde varmen, selv om det bliver fugtigt.

I de senere år har en speciel uldtype fra New Zealand bredt sig i friluftsverdnen. Ulden hedder merino-uld og kommer fra nogle meget sjovt udseende får (merinofår), som vandrer rundt sommer og vinter i sol og regn i New Zealand i deres tætte uldpels.

Merino-uld er karakteristisk i forhold til andre uldtyper, ved at fibrene er tyndere, og derfor kan væves tættere og ikke kradser. Det er et yderst rart materiale at have på.

Absorberer fugten

Mange ville ikke umiddelbart kunne se forskel på merino-uld og f.eks. bomuld. Men merino-ulden har perfekte egenskaber til at absorbere fugten fra kroppen, samtidig med at den holder kroppen varm.

Selv en rigtig varm sommerdag er en tynd t-shirt i merino-uld noget af det mest behagelige at have på. Derudover kan uld indeholde op til 8-9 gange så meget væske som kunststof og bomuld, uden det føles vådt.

Skal næsten ikke vaskes

Uld har en naturlig antibakteriel egenskab, som gør at der ikke er nogen grund til at vaske uldundertøj særlig ofte, det kommer simpelthen ikke til at lugte dårligt. Det er nok at hænge det til luftning, og vaske det engang imellem.

Også beskyttelse mod solen

Da merino-uld er meget tynde fibre og er vævet tæt, er der også stor beskyttelse imod solens stråler. I bund og grund er Merino uld det perfekte inderste lag i en kapsejlads eller bare en kold efterårstur.

Der er flere producenter af undertøj, trøjer etc. i merino-uld, men den klart største producent er det New Zealandske firma, Icebreaker, der sælger tøj til friluftslivet i hele verden. Og det er ligeså smart som kunststofprodukterne

Find uldtøjet her

I Danmark forhandles det i forskellige friluftsforretninger.

Som eksempel på et par produkter der henvender sig til sejlere kan nævnes følgende:

En t-shirt til sommerbrug i Icebreakers bodyfit serie, der er lavet i ultratyndt merino uld koster ca. 399 kr.

En langærmet trøje i tykkere kvalitet, som kan bruges under sejlerjakken når det rigtig går løs. Den fås i 3 forskellige tykkelser afhængig af temperaturen. Prisen for den ligger på ca. 599 kr for den mellemste tykkelse. Denne kan også med fordel bruges på skiferien under en skaljakke mm.

Under sejlerbukserne kan et par lange underbukser i ren merinould bruges. Igen er der 3 forskellige tykkelser. Prisen på dem er for den mellemste model 499 kr.

Produkterne kan bla. købes i butikker der forhandler udstyr til friluftslivet, som:

www.friluftsland.dk

www.bjergkaeden.dk

Se mere info om Icebreakers produkter på:

www.Icebreaker.com

Motor
content-loader
content-loader
content-loader