Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Arkivfoto: Troels Lykke

Regelekspert: Protest eller usportsligt komplot?

På minbaad.dk har der været udtalelser fra frustrerede sejlere, der har følt sig bortdømt på grund af ”protester på løst grundlag” eller ”vidner med klar interesse i sagens udfald”. En kedelig udvikling for sejlsporten. Læs Bjørn Anker-Møllers blog, der indeholder en del tips

 

Af bjørn anker-møller |

Protest eller usportsligt komplot?

I den seneste tid har man kunnet læse flere udtalelser fra frustrerede sejlere, der har følt sig bortdømt på grund af ”protester på løst grundlag” eller ”vidner med klar interesse i sagens udfald”. Det er en rigtig kedelig udvikling – både for de berørte sejlere og for sejlsporten.

Jeg hverken kan eller vil involvere mig i konkrete sager, men blot sige dette: Hvis man føler sig udsat for usportslige handlinger, så skal man handle på stedet. Det kan gøres på flere måder, afhængig af situationen. Det eneste der ikke duer er at vente til efter stævnet, selv om man nemt kan få sine kedelige beskyldninger udbredt.

Den urimelige protest

For at en protest skal være gyldig, skal man informere modparten med prajning og protestflag.

Du ved altså på stedet, at der kan være en (urimelig?) protest på vej, og du har to muligheder: Du kan tage en strafrunde, fordi du ved den er gal, eller fordi du ser en risiko for at afgørelsen i en protest går imod dig.

Du kan også vælge at fortsætte sejladsen, men så skal du forberede dig på en protest. Det betyder først og fremmest at få klarhed over vidner til hændelsen. Næste trin er mental forberedelse på at præsentere din version af hændelsen.

Hvem er vidner?

Når du kommer i land skal du hurtigt kontakte alle de både, som kan være vidner til hændelsen. Spørg dem hvad de har set. Kan du bruge deres observation, så bed dem være vidner for dig.

Kan du ikke bruge dem – eller vil de ikke svare dig – så husk hvad de sagde til dig alligevel. Det kan blive vigtigt. Og gør alt dette så hurtigt som muligt, vent ikke på at protesten bliver indleveret.

Når protesten er indleveret

Når din modpart har indleveret sin protest skal du, senest ved protesttidens udløb, bede om at få en kopi af protesten.

Du skal senest have lejlighed til at læse protesten ved afhøringens start, og du kan bede om mere tid til forberedelse hvis du først da får protesten at se.

Under afhøringen

Kernen i afhøringen starter med at den protesterende fremlægger sin version af hændelsen, hvorefter modparten gør det samme. Her skal du være velforberedt og holde dit eget indlæg.

Du skal ikke sige: ”Jeg oplevede det samme som modparten, bortset fra at…”. Du skal i stedet fortælle din version af hændelsen fra start til slut, sammenhængende og uden henvisning til modpartens fremlæggelse.

Efter fremlæggelserne har parterne mulighed for at stille spørgsmål til hinanden.

Her skal du igen være aktiv og spørge ind til de punkter i modpartens forklaring, som sætter dig i et dårligt lys. Den sejler, som kommer ind til protestkomitéen og tror at han eller hun bare skal svare på spørgsmål, kommer som oftest ud af protestrummet med en tabt sag.

Vidneforklaringer

For det første skal du sørge for at dine vidner er klar udenfor protestrummet eller kan tilkaldes med minutters varsel.

I protestrummet skal du gøre brug af din ret til at udspørge modpartens vidner som den første efter vidnets forklaring. Hvis du oplever at et vidne, som du talte med på havnen inden afhøringen, nu har en anden forklaring end dengang, så spørg hvorfor?

Hvis du virkelig mener at et vidneudsagn er påvirket af vidnets interesse i sagens udfald, så lad dit sidste spørgsmål til vidnet handle om dette: ”Er det rigtigt, at du vinder sølv i stedet for bronze hvis jeg taber denne protest?”.

Det er bare for galt!

Hvis du alligevel bliver diskvalificeret på baggrund af kendsgerninger, der efter din mening bygger på bevidst usande vidneudsagn, så skal du handle omgående.

Du skal skrive en protest om brud på regel 2 eller en indberetning til protestkomitéen hvor du (i et nøgternt og korrekt sprogbrug) forklarer hvorfor du mener at der er usportslig optræden med i spillet.

Protestkomitéen skal forholde sig til dette og bør afholde en afhøring om brud på regel 2, som kan føre videre til en sag om dårlig opførsel (regel 69).

Respekter hinanden

Hvis det alligevel ender med at du forlader stævnet med ærgrelsen over en uretfærdig dom, så må du leve med det.

Ved ikke at foretage dig mere ved stævnet har du anerkendt afgørelsen. Du må respektere den vinder, der er fundet efter reglerne, de andre konkurrenter og stævnets officials.

Bjørn Anker-Møller

Motor
content-loader
content-loader
content-loader