Gå til hoved-indhold
Kort Nyt

Vandet er varmere

Verdenshavene er samlet blevet varmere over de seneste 16 år, og temperaturerne er stadig på vej opad. På 100 år er vandet steget 20 centimeter.

 

Af Troels Lykke |

Det viser en ny omfattende undersøgelse foretaget af et internationalt forskerhold og offentliggjort i det ansete britiske tidsskrift Nature.

Det ser ud til at ske hurtigere end hidtil antaget af blandt andre FN’s Klimapanel, IPCC. Det vil bidrage til, at havene stiger mere, end panelets prognoser forudsiger, da vandet udvider sig, når det opvarmes.

»På trods af visse usikkerheder kan vi kan konstatere, at der har fundet en markant opvarmning sted i verdenshavene over 16 år fra 1993 til 2008, som de data, vi har gennemgået, dækker over«, fastslår oceanograf John M. Lyman, som er hovedforfatter til artiklen i Nature og forsker ved det statslige amerikanske Ocean- og Klimacenter, NOAA.

»Havene optager ganske enkelt mere varme, end de afgiver, og det skaber en ubalance i klimasystemet«.

En stabil klimaindikator
Forskerne har gennemgået data fra ni tidligere estimater af havenes temperaturer i perioden, indsamlet via små målesonder i havene, og fastlagt omfanget af varmeophobningen i verdenshavene.

Havene er en stabil indikator på den globale opvarmning, da 80-90 procent af den ekstra varme, der opstår på kloden som følge af blandt andet drivhusgasser, som hindrer varme fra solen i at komme tilbage til det ydre rum, lagres her.

»Der er store huller i vores målinger af, hvor meget varme der lagres i verdenshavene. Den her undersøgelse er med til at lukke nogle af dem«, siger klimaforsker Aslak Grinsted ved Niels Bohr Institutets Center for Is og Klima til Politiken.

Stigningen i varmeenergien i havenes øverste 300-700 meter er ifølge undersøgelsen knap 30 procent større end de 0,5 Watt per kvadratmeter, som IPCC antog i sin seneste statusrapport over klodens klima, som er fra 2007.

Når havenes vand opvarmes, udvider det sig og får vandstanden til at stige. De større varmemængder i havene kan derfor betyde, at havstigningerne får yderligere et nyk opad i forhold til IPCC’s seneste forsigtige estimat på maksimalt 59 centimeter – et tal mange forskere ikke længere mener holder.

»Vi har nu en række nyere studier, som underbygger, at havene vil stige mere, end man tidligere har antaget, og der er efterhånden bredere enighed i forskerkredse om, at det er det mest realistiske scenarie«, siger Aslak Grinsted

I sidste måned fremlagde hans forskergruppe sammen med britiske og kinesiske kolleger beregninger, som viser, at vi kan vente havstigninger op til 120-160 centimeter i løbet af dette århundrede, hvis udledningen af menneskeskabte drivhusgasser fortsætter som nu.

Over de seneste 100 år er verdenshavene steget cirka 20 centimeter.

»Den store forskel er, at IPCC’s scenarier ikke tager højde for afsmeltningen af iskapperne i deres scenarier«, siger Aslak Grinsted.

Samtidig er de lunere have med til at øge koncentrationen af drivhusgasser som CO2 på kloden og dermed de globale temperaturer ved landjorden. Havet optager nemlig store mængder CO2{-,} men den evne mindskes, når temperaturen stiger. Dermed skabes en selvforstærkende effekt, skriver Politiken.

Ifølge forskningsleder Jens Hesselbjerg ved klimacenteret hos Danmarks Meteorologiske Institut er den store joker, hvor meget is der vil smelte.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader