Gå til hoved-indhold
Her har været en del mere strøm på end de normale 220V. Foto: Claus DalbøgeHavne
Her har været en del mere strøm på end de normale 220V. Foto: Claus Dalbøge

Op i røg i Ballen havn – uden erstatning

Sejlere fik ødelagt el-installationer under TwoStar-pause på Samsø, efter af en defekt på havnens el-standere. Forsikringsdækning er tvivlsom, lyder det fra Forsikringsoplysningen, vi har talt med.

Af katrine bertelsen |

Claus Dalbøge sejlede i starten af juni Two Star sejlads fra Århus, hvor de, som en del af sejladsen overnattede i Ballen havn på Samsø.

På et tidspunkt da de var ved at krybe til køjs, lød der pludselig en underlig lyd fra skabet hvor ladeapparatet er monteret og røgen væltede ud af skabet.

Claus Dalbøge skriver til minbaad.dk:

Vi fik afbrudt strømmen og klaret problemerne. Næste morgen da vi snakkede med de andre bådejere på samme bro kunne vi konstatere, at der i løbet af aftenen og natten var opstået en del skader på landstrømstilslutningerne (ladere mm.) på de øvrige både.

På nogle var tilslutninger og ladere smeltet/brændt da de var kommet tilbage til deres både, på andre var de "bare" eksploderet.

380V i stedet for 220V

Efter sejladsens afslutning søndag tog vi kontakt til havnefogeden i Ballen om problemet.

Han oplyste, at der netop var lavet nye elinstallationer og at han havde kontaktet elektrikeren som efterfølgende kunne konstatere, at der var sat spænding på jordforbindelsen, og at vi derfor havde fået 380V ind i vores el systemer, i stedet for 220V (jeg kender ikke til de tekniske detaljer).

Der var heldigvis ikke nogle både der brændte eller personer der kom til skade, men det kunne være gået grulig galt. Og vi er nu i den situation at vi er ca. 8-10 både, der har fået ødelagt landstrømstilslutninger og andet elektrisk udstyr.  

Vi har rettet henvendelse til havnen for at få erstatning, men fået oplyst at de ikke vil dække skaderne, da havnens forsikringsselskab mener at det var et hændeligt uheld (for de enkelte bådes vedkommende er selvrisikoen så høj, 5-10.000, at det ikke vil give mening at søge dækning). 

Ikke hændeligt uheld

Minbaad.dk har idag talt med Riccardo Krogh Pescatori fra Forsikringsoplysningen. Han siger:

 ”Overordnet set er det svært at betragte det som et hændeligt uheld. Man må jo antage at elektrikeren er professionel, og har en ansvarsforsikring.”

“Den enkelte bådejer skal anmelde skaderne til eget forsikringsselskab, og tage kontakt til elektrikeren, evt. via havnen. Elektrikeren skal så anmelde det til sin forsikring med henblik på, at få hans ansvarforsikring til at dække skaderne. Er det uagtsomhed er der et erstatningsansvar,” slutter han.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader