Gå til hoved-indhold
Kvinderne har en tendens til at tage tiden til det frivillige arbejde fra den tid, der normalt bruges på husligt arbejde. Foto: Marie JustSejlklubber
Kvinderne har en tendens til at tage tiden til det frivillige arbejde fra den tid, der normalt bruges på husligt arbejde. Foto: Marie Just

Alt for få kvinder i klubbestyrelser

Et hurtigt blik på 24 danske sejlklubbers bestyrelser afslører, at kvinder er voldsomt underrepræsenteret. Kvinders andel i sejlsportsklubberne udgør 28%, men kun 13,5% sidder i bestyrelserne.

Af katrine bertelsen |

Et hurtigt kig på 24 sejlklubber landet over, afslører at kun 13,5 % af bestyrelsesmedlemmerne er kvinder. Sammenholdt med medlemstallene for samtlige klubber landet over udgør kvinder 28%.

En undersøgelse fra 2003 af Gertrud Pfister og Laila Ottesen fra Institut for Idræt på Københavns Universitet fortæller, at ikke meget er ændret i de tal siden.

Mor tager opvasken

Lederposter i de danske idrætsorganisationer er meget tidskrævende: Kun 15% af lederne i undersøgelsen bruger mindre end 5 timer om ugen, hvorimod 62% bruger mere end 10 timer om ugen.

For 25% af lederne er det mere end et halvtidsjob, og 12% bruger endda mere end 30 timer ugentligt.

Mænd bruger lidt mere tid end kvinder, og kvinderne har en tendens til at tage tiden til det frivillige arbejde fra den tid, der normalt bruges på husligt arbejde. Mænd tager derimod ofte tiden til det frivillige arbejde fra tiden med familien eller fra arbejdstiden.

Gennemsnitsalderen i bestyrelserne er relativt høj, og består hovedsagligt af mænd over 50 år. Laila Ottesen siger, ”Kønsrollerne er nok lidt mere gammeldags, hvor manden mere selvfølgeligt overlader husarbejde mm. til kvinden, for at kunne hellige sig klubarbejdet.”

Hun peger også på, at mange klubber prioriterer elitesport højt, og det er som regel mænd der tænder på det. Kvinder fokuserer mere på de sociale aspekter, som måske ikke er i helt så høj kurs.”

Mangel på frivillige

Både mandlige og kvindelige ledere i de danske idrætsorganisationer udtrykker en høj tilslutning til et idrætssystem baseret på frivillighed: 75% af dem der svarede i undersøgelsen deler således (helt eller delvist) den holdning, at idrætsorganisationerne ville miste deres værdi, hvis det frivillige arbejde forsvandt.

Men der er samtidig en anseelig grad af enighed (hel eller delvis tilslutning på 69%) om, at det i fremtiden vil blive svært at finde tilstrækkelig mange folk, der er villige til at påtage sig arbejdet med at være frivillige, ulønnede ledere.

Laila Ottesen vurderer, at det vil blive sværere og sværere at rekruttere frivillige, i takt med stigende krav fra et krævende arbejdsmarked, hvor kvinderne deltager på lige fod med mændene. ”Den type klubleder der er 100% dedikeret, fra vugge til grav bliver svær at finde,” slutter hun.

Vi ville gerne have talt med Dan Ibsen fra Dansk Sejlunion for at høre, hvordan det går med det ligestillingsudvalg, der blev nedsat for nogle år siden. Men det har ikke været muligt at få fat i ham.

Dansk Sejlunion har 8 bestyrelsesmedlemmer, heraf 2 kvinder. Ialt 25%.

Dansk Sejlunions sekretariat har 19 ansatte, heraf 3 kvinder. Ialt 16%.

Vi lader tallene stå et øjeblik...

Links:

Dansk Sejlunions medlemstal ligger på DIFs hjemmeside: www.dif.dk

Laila Ottesens rapport fra 2003, Kvinder på toppen - om kvinder, idræt og ledelse kan downloades her (PDF):www.ifi.ku.dk

Motor
content-loader
content-loader
content-loader