Gå til hoved-indhold
Helllers i Kastrup på billedet har gennem flere år været under kraftig anklage fra kollegaen Klaus Schlichter fra Lynettens Bådservice. Foto: Troels LykkeKort Nyt
Helllers i Kastrup på billedet har gennem flere år været under kraftig anklage fra kollegaen Klaus Schlichter fra Lynettens Bådservice. Foto: Troels Lykke

Lynettens Bådservice forklarer om sag mod Hellers

Klaus Schlichter fra Lynettens Bådservice A/S giver her sin forklaring om sag mod Hellers i Kastrup.

Af Troels Lykke |

Klaus Schlichter skriver i dag til minbaad.dk:

Jeg har læst minbaad.dks indlæg omhandlende Konkurrencestyrelsens sag mod Tårnby Kommune.

Som journalist ved du (Troels Lykke, red.), at en sag som denne har to sider og at din artikel moralsk som juridisk, bør refereres fra begge sider.

Desværre har jeg også læst Tonny Pedersens opfølgende støtte til Hellers Yacht ApS, - men fri mig for den slags useriøse indlæg, hvor personen hverken ved hvad der er op eller nedad i denne sag.

Aldrig i mit liv har jeg set så meget udokumenteret sludder på skrift og så kommer det endog fra formanden for Sundby Sejlforening, - en forening hvis mange medlemmer jeg holder meget af og til min store glæde fortsat har som kunder og nogle af dem i nu mere end 40 år.

Jeg vil helt undlade at kommentere sidstnævnte indlæg, da jeg mener hans ærinde på forhånd er fastsat.

Mine kommentarer her skal ikke forstås således, at jeg vil flytte fokus fra den retslige afgørelse over til din hjemmeside, men dine læsere bør vel også læse mine kommentarer, når nu jeg temmelig usagligt bliver angrebet på din hjemmeside, både af Peter Heller, men endnu værre af Tonny Pedersen.

Sagligt niveau

Omtalen af sagen har ellers været holdt på et meget sagligt niveau i vores lokale dagspresse, samt nogle landsdækkende fagblade.

Sagen skal snart for endnu en afgørelse i Konkurrenceankenævnet og med nævnets sammensætning, bestående af en advokat, 3 professorer og en højesteretsdommer som formand, har jeg fuld fortrøstning til at opnå en retfærdig og saglig afgørelse i sagen, selv om den endelige afgørelse måtte trække ud.

Sagen kunne for øvrigt være stoppet allerede sidste år ved at Hellers Yacht ApS blot tilbagebetalte kr. 80.000,- men det ønskede Peter Heller ikke og ankede derfor sagen.

Peter Hellers anke betød at også mine argumenter kunne fremlægges under den efterfølgende ankesag.

Konkurrencerådet hævede som bekendt tilbagebetalingen til næsten kr. 800.000,- hvilket jo forsat kun er en mindre del af den samlede ulovlige støtte, som Hellers har fået, i flg. Konkurrencerådets opgørelse.

Da jeg som indledningsvist nævnt vil fastholde denne sag til bedømmelse i vores Danske retssystem vil jeg blot gøre dig opmærksom på nogle faktuelle fejl i Peter Hellers påstand omhandlende det groteske i Lynettens Bådservice og Hellers Yacht værende lejeforhold og som jeg modsat Peter Hellers udtalelser, har fuld dokumentation for fra sagens agter og som Peter Heller personligt under retssagens forløb er fuldt vidende omkring.

Det er altså mod bedre vidende, at Peter Heller påstår, at lynettens Bådservice skulle betale en for lav leje.

En af hans medarbejdere har for øvrigt været forslagsstiller om netop dette emne ved en tidligere Generalforsamling i Sejlklubben Lynetten, men efter at også jeg havde beskrevet situationen, tog forslagsstilleren selv den fulde konsekvens, at trække sit forslag tilbage, da generalforsamlingen kraftigt anmodede ham om at gøre det (for nu at sige det pænt).

Rent faktisk lejer Peter Heller et 1437 m2 stort areal udover selve bygningen, som han ikke betaler noget som helst for, altså 0 kr. pr. m2. Dette begrundes med at han fremover til Tårnby kommune nu skal betale 590.000,- i årlig leje for den næsten 1600 m2 store bygning, indeholdende auditorium, gode kontorforhold og masser af højloftet lagerplads.

20 mio. kr.

En bygning som ved sin opførelse kostede omkring 20 millioner at opføre i 1994.

Specielt 900 m2 tidligere parkeringsareal benyttes i dag hovedsagligt til bådmæglervirksomhed og vinteropbevaring af både og er derfor helt gratis for denne del af Peter Hellers virksomhed.

På et spørgsmål om hvorfor dette store udenomsareal skal være gratis, svares der til Konkurrencestyrelsen, at det naturligt hører med til lejen i øvrigt.

Tager man dette til efterretning betyder det alligevel en arealleje på 590.000 / 1600m2 = kr. 368,- pr m2 og som i sig selv ligger langt under den markedspris, som de omkringliggende konkurrenter betaler for deres leje af bygninger, herunder New Shipshape i Rungsted, Tempo bådudstyr, Claus V. Hansen og Marinetorvet også beliggende i Tårnby kommune.

Lynettens Bådservice og Bue-net i Dragør ejer selv deres bygninger og er derfor ikke umiddelbart sammenlignelige, som også bekræftet af Konkurrencestyrelsen.

Skal der alligevel sammenlignes, skal vores arealleje (den bare jord) altså også sammenlignes med de udenoms arealer som Hellers ”betaler”, altså til nul kroner.

Der er en ganske stor forskel på at eje og leje og vores bygninger er faktisk vores egen ejendom, hvorfor vi også betaler ejendomsskatter til Københavns kommune. Som vi lærte det i skole er der forskel på æbler og pærer.

Men denne sag drejer sig egentlig ikke om den leje Hellers Yacht ApS skal betale fremadrettet (hvad Peter også protesterer imod) men mere specifikt hvilken aftale Peter Heller og Tårnbys borgmester har aftalt, som skulle være lejen i 2004 og fremefter.

Tilbage i 2004 skulle Peter Heller blot betale 300.000,- for bygning og udenomsarealer, hvilket betyder en leje på ca. 300.000,- / 1600 = 187,- pr. m2 og udenomsarealerne på 1437 m2 var også dengang fastsat til 0 kr.

Konkurrencelovens §11a siger klart, at en kommune eller offentlig institution skal leje sine bygninger ud til markedsprisen, for gør de ikke det vil det betyde nogle konkurrenceforvridende forhold blandt andre erhvervsvirksomheder.

Tårnby kommune valgte i 2004 (uden at færdiggøre forhandlingen med andre erhvervsvirksomheder), at det netop skulle være Peter Heller, som skulle overtage hele lejemålet.

Dette til trods for at kommunen i mere end et år også havde forhandlet med SAMKAS (en paraplyorganisation for sejlklubberne i Kastrup ny lystbådehavn), men pludselig meddelte man dem at forhandlingen nu var afsluttet og Peter Heller havde overtaget hele lejemålet.

Havde Tårnby kommune valgt SAMKAS var de ikke underlagt lovens bestemmelser og kunne frit finde en rimelig leje, som sejlklubbens brugere var villige til at betale - og det var efter sigende ikke så ringe endda.

Personligt syntes jeg at det er her Tårnby kommune begår sin største fejl ved at fravælge lystbådehavnens egne brugere og i stedet hjælpe Hellers i gang på hans nye adresse, med de risici dette indebærer, ex. at sprede konkurrenceforvridning og uvenskab mellem dengang gode kollegaer.

Denne helt urimeligt lave husleje som Peter Heller siden 2004 har betalt, har nu betydet en kæmpe fordel og INGEN hverken leverandører, kunder og ikke mindst de nærliggende konkurrenter har været i tvivl om, at Peter Heller har haft en kæmpemæssig fordel i vor alles kamp for at overleve, specielt under den nuværende finanskrise.

Økonomisk hårdt ramt

Lynettens Bådservice har også været økonomisk hårdt ramt af denne ulige konkurrence og vi har modsat Hellers haft et driftsunderskud i de sidste to år.

Derfor var vi tvunget til at henvende os til Konkurrencestyrelsen for at spørge om gældende love, herunder §11a, var overholdt af Tårnby kommune.

Efter en kortvarig undersøgelse fandt Konkurrencestyrelsen, at Tårnby kommune ikke havde overholdt loven og indledte en sag mod kommunen og som Konkurrencerådet nu to gange har fundet, at huslejen var at betragte som ulovlig støtte til Hellers Yacht ApS.

Den samme paragraf indeholder også muligheden for at enhver kommune i tvivlstilfælde, altid kan få en given kontrakt afprøvet hos Konkurrencestyrelsen og dermed godkendt for ikke at være konkurrenceforvridende og er dermed at betragte som færdigbehandlet.

Det vil sige, at påstanden om at en kontrakt aldrig er færdigforhandlet, jvf. Advokat Ejner Bækgaard ikke er korrekt. Det er endda beskrevet sort på hvidt i lovgivningen. Det må en advokat da vide hvis han som tilfældet her, beskæftiger sig med Konkurrenceloven.

Hvis ikke vi havde fået medhold i Konkurrencerådet havde vi efter mere end 30 års virke i Sejlklubben Lynetten været tvunget til at lukke.

Nu holder vi ud lidt endnu og i det håb, at konkurrencevilkårene snart bliver bragt tilbage til det niveau, som var gældende på det tidspunkt, som den ulovlige støtte blev påbegyndt og som §11a også klart beskriver skal efterleves.

Alt sammen til glæde for den frie konkurrence og som derfor også er til glæde for den enkelte sejlers priser på bådudstyr fremover.

Konkurrencestyrelsen har derfor gjort et godt og professionelt stykke arbejde for at opretholde lige konkurrencevilkår også mellem de forretninger, som henvender sig til de Danske sejlere.

Med venlig hilsen

Klaus Schlichter
Lynettens Bådservice A/S

Motor
content-loader
content-loader
content-loader