Gå til hoved-indhold
43-årige Brad van Liew sejler ind til hjemby Charleston. Foto: onEditionKapsejlads
43-årige Brad van Liew sejler ind til hjemby Charleston. Foto: onEdition

Drama i Velux 5 Oceans - amerikaner vinder igen

Brad Van Liew tog 4. etape af Velux 5. Han sejlede til sin hjemby Charleston, USA, fra Punta del Este, Uruguay. 5.900 sømil på 23 dage. Ole Larsen giver update om brækkede ribben og ødelagt forstag.

Af Troels Lykke |

Ole Larsen, singlehand-sejler fra Randers, skriver igen til minbaad.dk:

Efter at have sejlet de sidste to etaper i det kolde sydhav, er skipperne nu vendt tilbage til Atlanten under varmmere himmelstøg.

Etapen fra Punta del Este - Uruguay til Charlston i USA sejler de ligeledes igennem The Doldrums, som er et vindbælte i mellem 5 grader S og 5 grader N med meget omskiftelig vindstyrke og vindretning.

Det gør det lidt spændende at sejle, da der kan være op til 15 sejlskift på et døgn, og det kan give en mulighed skiftende placeringer i feltet.  

Polak ødelægger beslag til svingkøl 

Gutek den Polske skipper, som på 3. etape ødelagde et beslag på sin svingkøl, hvorefter båden måtte på land for at blive fikset igen.

Han lagde sig i spidsen for løbet i starten og sejlede igen 10.000 euro ind på bankbogen, for at være den første der rundede første mærke først.  

Han bliver i spidsen i godt et lille døgn mere inden de andre kommer forbi ham. Gutek kunne ikke nå at lave hans køl helt, imens den var på land, så den er igen begyndt at gøre det svært for Gutek. 

Han må sejle med kølen svinget helt ud til den ene side for at mindske trykket på det beslag der er gået i stykker.

Trykker et par ribben

Det er ikke den eneste udfordring han står overfor, han skal på et tidspunkt op og rebe sit storsejl og falder ned i bunden af båden, hvor på han trykker et par ribben. 

Han må tage smertestillende medicin for at dulme smerterne. Kort efter knækker hans bovspryd, så Gutek ikke kan sejle med spiller og gennaker.

Det får han da heldigvis lavet igen, med nogle dele, som normalt skulle bruges, hvis rattet på båden går i stykker.

Derpå går hans omformer, til at lade batterierne med, i stykker, og han må køre med hans motor mere end beregnet, hvilket vil sige at ikke har diesel nok til at komme helt i mål.

Knækker forstag – er i havn

Men inden han får tænkt mere over, hvad han skal gøre ved det, knækker hans forstag. 

Han ser derfor ikke anden mulighed at vælge at vende om og søge i havn for at få klaret alle de ting, som er i stykker på båden, og ikke mindst han selv. Det viser sig at være et godt valg, da han har brækket to ribben, som sidder tæt hjertet og den ene lunge.  

Lægen mente derfor at det var for farligt at sejle videre, men nu efter snart 10 dage i havn, er det ok igen.

Den 21/4 er det planen at han igen vil sejle videre imod målet.

Problemer med vandmaskine

Chris fra England, som var på tæt på at tage 2. pladen på 3. etape er fast besluttet på, at han kommer til at gøre det her på 4. etape. Desværre er der problemer med hans vandmaskine, den der laver drikkevand ombord, går i stykker.

Og eftersom det er en kort etape, har han kun helt 20 liter vand på hans vandtank for ikke at veje for meget i den lette vind.

Med råd og vejledning fra land får han lavet hans vandmaskine igen, og han kan fortsætte jaget på de to førende skippere.

Derek fra Canada, han startede denne udgave af Velux 5 Oceans som en af favoritterne, men med to 3. pladser og en 4. plads, er det ikke gået helt, som han havde håbet. Så her på den 4. etape, vil han gøre alt, hvad han kan, for at han kommer helt med frem i sejladsen igen.

1000 liter i vandtæt rum

Men også Derek oplever udfordringer undervejs, da han opdager et af hans vandtætte rum er fyldt med vand, der ligger omkring 1000 liter det inde, som han må bruge tid på at få pumpet ud.

Han har ellers gjort, hvad han kunne for at følge den førende Amerikaner, han vandt den indlagte speedgate foran netop den Amerikanske skipper og presser båden alt det han kan. Til tider ser det ud til at han klare det, men desværre bliver det "kun" til en flot 2. plads.

Brad først på tre første etaper

Brad, den amerikanske skipper på 43 år, har været først på de 3 første etaper, men denne etape er den han allerhelst vil vinde, for der kommer han hjem til der hvor han bor.

Men heller ikke han kan sige sig fri for udfordringer på turen, hans er dog i den lidt mere underlige slags, en stor flyvefisk rammer ham på hans skulder og efterlader et sår og en rigtig øm skulder i de næste dage.

Brad vælger en meget mere østlig rute imod målet, og det er lige ved at giver ham problemer med at holde de andre skippere bag sig, men til sidst kommer han i mål med kun 14 timer ned til nr. to, Derek fra Canada.

www.velux5oceans.com

Stilling for 4. etape:

Brad vinder med en sejl tid:  23 dage 5 timer og  0 minutter 

Derek bliver n.r to:                23 dage 19 timer og 30 minutter

Chris har:                           69 sømil tilbage

Gutek har:                          3205 sømil tilbage

Mange sejler hilsener

Ole Larsen

"Den første dansker i Velux5Oceans i 2014" (er målet)

www.dansail.com

Brad med familien.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader