Gå til hoved-indhold
Isbryderen Thorbjørn på arbejde. Foto: SøværnetKort Nyt
Isbryderen Thorbjørn på arbejde. Foto: Søværnet

SOK advarer mod driv-is

Er man i den situation at man skal fra fra A til B med båd, og man ved der er is, er SOKs hjemmeside et godt sted at starte. Her kan du løbende få oplysninger om isforekomster i danske farvande.

Af katrine bertelsen |

Fredag advarede Istjenesten fra Søværnets Operative Kommando om store flager drivis i hele Limfjorden. To fiskekuttere var døgnet forinden slået læk i den vestlige del af Limfjorden.

Daglig leder af istjenesten Kim Møller Pedersen sagde til dr.dk, at isflagerne kan være op imod 30 centimeter tykke, og advarer mindre træskibe uden stålforstærkning mod at sejle i fjorden.

Brug Istjenesten

Skal du ud at sejle alligevel, kan du på SOKs hjemmeside danne dig et overblik over issituationen, der hvor du skal sejle.

Vælg istjenesten og klik på en af de røde prikker på kortet. Så kommer der en kode på fire tal nedenunder. De fire tal er en iskode, Østersøkoden ASTK, hvor bogstaverne erstattes med tal, der angiver specifikke forhold på stedet.

ASTK:

  • A: KONCENTRATION AF IS
  • S: ISTYKKELSE
  • T: FLAGESTØRRELSE ELLER TOPOGRAFI
  • K: BESEJLINGSFORHOLD

Et eksempel

Ved Feggesund i Limfjorden er koden 8453.

  • Tallet 8 står for fast-is
  • Tallet 4 fortæller, at isen er 30 til 50 cm tyk
  • Tallet 5 fortæller, at det er overlappende is (pakis)
  • Tallet 3 fortæller, at Sejlads uden isbryderhjælp er kun mulig for stærkt byggede skibe egnede for sejlads i is og med god maskinkraft

Istjenesten hører under Søværnets Operative Kommando, og dermed under Forsvarsministeriet. Istjenesten består af to tjenester, en ismeldetjeneste og en isbrydningstjeneste.

Ismeldetjenesten har ca. 150 observatører, der rapporterer om issituationen i de danske farvande. Blandt observatørerne er en del færger, og alle søværnets egne enheder rapporterer om issituationen i gennemsejlingsfarvandene.

Isbrydningstjenesten hjælper skibsfarten i de danske farvande inden for Skagen, når der er is. Først og fremmest ved at isbryderene gør det muligt for skibe at komme til og fra de danske havne. Derudover hjælper isbryderne også skibe, som sejler gennem dansk farvand.

Links:

Istjenesten, kort over Danmark: www.forsvaret.dk/SOK/Nationalt/Istjenesten

Istjenesten, iskoder: www.forsvaret.dk/SOK/Nationalt/Istjenesten/Ismeld/Iskoder

Motor
content-loader
content-loader
content-loader