Gå til hoved-indhold
Mellem skroget og dugen dannes en vandspalte på ml. 0-5 cm med stillestående vand, hvor de marine organismer såsom rurer, mosdyr, alger m.m. ikke kan leve.   Foto: Kristian Vedel, Øresundsakvariet, Københavns Universitet.Kort Nyt
Mellem skroget og dugen dannes en vandspalte på ml. 0-5 cm med stillestående vand, hvor de marine organismer såsom rurer, mosdyr, alger m.m. ikke kan leve. Foto: Kristian Vedel, Øresundsakvariet, Københavns Universitet.

Smart beskyttelse af bunden med Protectordugen

Øresundsakvariet har med NBC Marine og firmaet EFFEKTIV testet det svenske miljørigtige produkt Protectordugen, der gør at båden ligger i vandoverfladen, hvor der ingen begroning er.

Af Troels Lykke |

I årevis har Øresundsakvariets medarbejdere brugt megen energi og ressourcer på at rense gummibådenes bunde for marine organismer, som helt naturligt hæfter sig på bunden af bådene efter et stykke tid i vandet. 

Og grundet akvariets miljøpolitik, hvor man i videst muligt omfang skal beskytte havmiljøet har man ikke villet benytte de sædvanlige giftige bådmalinger, som i et vist omfang kan forhindre begroning af bådenes bunde, men som desværre også er kendt for at sprede disse giftige kemikalier til havmiljøet og dets dyr og planter. 

Det var derfor med stor glæde at akvariet i 2011, fra NBC Marine og firmaet EFFEKTIV, blev præsenteret for en ny miljøvenlig anordning, hvor man med et helt giftfri og desuden arbejdsbesparende produkt, kan forebygge marin begroning på bådskrog og dette desuden til en rimelig pris. 

”Udover at vi undgår at påføre havmiljøet flere gifte i form af bundmalinger, samt spare en masse kostbar arbejdskraft i rensning af bådbundene, så kommer vi faktisk om året til at spare ca. 1/3 af årsforbruget på benzin og det i sig selv tjener faktisk dugen ind på bare en sæson” siger akvariechef og havbiolog Jens P. Jeppesen. 

Protectordugen er navnet

Produktet hedder Protectordugen og er produceret i Sverige består af en øvre og under stabiliseringsdug af giftfri og armeret pvc, som omgiver et flydeelement. 

Dugen produceres efter mål, så det dækker de fleste bådmodeller og placeres på bådens fortøjningsplads, mellem pæle, Y-bomme, bøjer, langs kajen osv. således anvendes bådens fortøjningsplads uden de store ændringer. 

Flydekraften i Protectordugen gør at den ligger i vandoverfladen. Når båden sejles ind på bådpladsen trykkes Protectordugen ned og former sig rundt om bådskroget. 

Mellem skroget og dugen dannes en vandspalte på ml. 0-5 cm med stillestående vand, hvor de marine organismer såsom rurer, mosdyr, alger m.m. ikke kan leve. 

Fri for begroninger

Så ved at anvende Protectordugen er skroget altid helt fri for begroninger, den helt rene bund gør at brændstofforbruget bliver markant nedsat, og man undgår at rense og skrabe bådbunden i tide og utide. 

Miljøfordelene ved at anvende en dugen går altså både på mindre gift, hvis man før anvendte bådmalinger samt på mindre udledning af CO2 grundet mindre brændstofbrug. 

Produktet købes hos EFFEKTV i Vissenbjerg, Danmark, pris er inklusiv moms og levering. Ti meter koster 21.000 kr., 4,5 meter koster 7.900 kr., fortæller Ole Dalgaard fra EFFEKTIV til minbaad.dk. Han fanges på mobil: 88 20 98 88

Læs mere om produktet og se video.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader