Gå til hoved-indhold
Peter Heller, der her ses på Bella forleden og hustruen Annette Lykke Nielsen er godt træt af den opslidende, dyre sag. Foto: Troels LykkeKort Nyt
Peter Heller, der her ses på Bella forleden og hustruen Annette Lykke Nielsen er godt træt af den opslidende, dyre sag. Foto: Troels Lykke

Hellers er gået i Sø- og Handelsretten

Hellers Yachtværft har stævnet Konkurrencerådet, og sagen har haft sit første indledende retsmøde i Sø- og Handelsretten. Hellers vil undgå at betale 800.000 kr.

Af Troels Lykke |

På et grundlag af angiveri, gæt og gisninger har konkurrencemyndighederne dømt Hellers Yachtværft i Kastrup for at have modtaget offentlig støtte gennem en for lavt sat husleje. 

Et årelangt forløb, der i januar endte med en kendelse om, at Hellers Yachtværft skal indbetale ca. 800.000 kroner til Tårnby Kommunen.

Sammenlignes med Helsingør og Rungsted

Konkurrencemyndighederne skønnede, at Hellers på den lille Kastrup Havn skulle betale samme husleje per kvadratmeter som lignende virksomheder betaler på f.eks. Helsingørs trafikerede lystbådehavn og i Rungsteds marina. 

Og priserne dér er fremskaffet ved en ejendomsmæglers skøn – ikke ved dokumenterede kontrakter! Det fortæller Hellers i en pressmeddelelse.

På trods af dette svage fundament besluttede konkurrencemyndighederne, at Tårnby Kommune har krævet for lav husleje, og at forskellen straks skulle betales af Hellers Yachtværft med fem års tilbagevirkende kraft – i alt ca. 800.000 kroner.

Sø- og Handelsretten får de sidste ord

- Heldigvis for retssikkerheden har en forvaltning som eksempelvis konkurrencemyndighederne ikke sidste ord i en sag som denne. Forvaltningers kendelser kan indbringes for domstolene, i dette tilfælde for Sø- og Handelsretten, siger Peter Heller fra Hellers Yachtværft, der lige nu udstiller på Både i Bella.

Og indbragt sagen for domstolene, det har Hellers Yachtværft gjort. 

- Vi lejer af kommunen på kommunens betingelser og til den leje kommunen har fastsat, siger Peter Heller fra Hellers Yachtværft. 

- Vi har betalt vores husleje, men pludselig kommer Konkurrencestyrelsen og siger, at vores husleje er for lav, og at vi skal efterbetale med tilbagevirkende kraft. De kalder det ulovlig offentlig støtte til en privat virksomhed. Og de laver beregninger på grundlag af skøn – helt uden at se kontrakter og ved at sammenligne vores lille havn med de store strøghavne! Det kan da ikke være rigtigt, siger Peter Heller.

Hellers Yachtværft bliver repræsenteret af advokat Ejner Bækgaard, en af landets fremmeste erhvervslejeadvokater. 

Han mener, at grundlaget for Konkurrencestyrelsens afgørelser hviler på et meget løst grundlag.

- Jeg er derfor glad for, at sagen nu er kommet over i det almindelige retssystem, hvor der formentlig vil være større lydhørhed overfor retssikkerhedssynspunkter, herunder lødigheden af diverse beviser, siger advokaten.

Det hele falder hvis ikke mægleren har skudt rigtigt

Tom Fuglevig, formand for Erhvervslejernes Landsorganisation (ELO), er på linje hermed og udtaler: 

- Retssikkerheden har indtil videre haft rigtig trange kår i denne sag. Det er ret bekymrende, at konkurrencemyndighederne tror, at man på et forsvarligt grundlag kan fastslå markedslejen tilbage i tid blot ved at indhente én ensidigt indhentet mæglerrapport og så bruge dens konklusioner til at fastslå, at der er ydet ulovlig offentlig støtte. Det kan ikke være rigtigt. Hele sagen falder, hvis ikke mægleren har skudt rigtigt. Og det tror jeg faktisk er tvivlsomt, når hans sammenligningsgrundlag er Nordhavnen i Helsingør koblet med hans generelle markedskendskab. Der er altså langt fra Helsingør til Kastrup Strandpark.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader