Gå til hoved-indhold
Is i Nakskov Havn. Foto: Troels LykkeKort Nyt
Is i Nakskov Havn. Foto: Troels Lykke

25 centimeter tyk is i havnene

De danske fjorde med ret stillestående vand længst inde er begyndt at blive ramt af problemer med is. I mange af havnene fortæller de ansatte til jp.dk, at isen kan måles til 10, 15 eller sågar 25 cm.

 

Af Troels Lykke |

Endnu klarer de sig med deres egne slæbebåde, som også har en vintertjans som isbryder.

Vest for Aalborg snævrer Limfjorden sammen ved Aggersund, og umiddelbart syd herfor ligger Løgstør Havn.

Havnens håndværker Jan Thomsen fortæller, at der er 10-15 cm is i havnen. Det betyder intet for de lokale, for alle både er taget op af vandet, men i industrihavnen ligger isbryderen Zenit nu klar.

Den er netop ankommet fra Agger, hvor den er hjemmehørende.

Søværnets Operative Kommando har hyret zenit til at være parat til at bryde hul gennem den smalle flaskehals ved Aggersund, og det kan hurtigt blive nødvendigt, hvis temperaturen forbliver så lav som nu.

I Mariagerfjord har man sin egen isbryder, men den er ude af drift - så Fjordudvalget har i stedet lejet sig ind hos Rederiet Limfjorden. Isen i fjorden er 15 cm tyk. Isen skal brydes i hele fjorden, ikke kun i havnen.

Skive Havn har målt omkring 15 cm tyk is, og det er nødvendigt at bryde isen op i havnen og renderne. Der har været lidt trafik de sidste par dage, og skibene har klaret sig selv ind til havnen. Her har de brug for hjælp, fortæller havneadministrator Jacob Hansen.  

I Roskilde kan de nøjes med at glæde sig over de 15 cm is, for isbådene har gode dage. Roskilde er en ren lystbådehavn, så ingen tænker på isbrydere her.

kilde: jp.dk

Motor
content-loader
content-loader
content-loader