Dansk OL-budget er dobbelt så stort som svenskernes
De to sportschefer, Stefan Rahm fra Sverige og Thomas Jacobsen fra Danmark, oplyser deres budgetter. Svenskerne, der også fik to OL-medaljer, bruger kun 6 mio. kr. i år.
Det britiske sejlerhold, RYA, brugte lige så mange penge på deres sejlere ved OL 2012 i Weymouth, som svenskerne brugte på samtlige deres idrætsgrene ved OL i London og Weymouth, fx til atletik, cykling, svømning og sejlsport.
Blandt andet har de britiske OL-sejlere, hele fem bådebyggere tilknyttet, mens Sverige ingen havde ved OL i England, fortæller Stefan Rahm, forbundsdirektør og sportschef i det Svenska Seglarförbundet i Stockholm, til BådNyt på gaden.
-Men selvom vi ikke har nær så mange penge til vores sejlere, som de har i England, så har vi siden 2003 startet en ny strategi, hvor vi har set hvordan englænderne gjorde det. Det betød blandt andet, at vi fik en meteorolog tilknyttet OL-sejlerne og vi har siden dengang, arbejdet mere videnskabeligt med fx materialeudvikling og med de bedste udenlandske trænere, der findes i verden, fortæller Stefan Rahm, der er tidligere America’s Cup-taktiker på Victory Challenge med Jesper Bank og den nu danske OL-sportschef, Thomas Jacobsen.
Svenskerne træner mere hjemme
Det svenske OL-landshold træner mest i Göteborgs OL-sejlcenter, der blev etableret i 2007.
-Vi træner mere hjemme end tidligere og det giver en højere kvalitet og vi har heller ikke råd til at sende sejlerne til udlandet og træne, siger Stefan Rahm, der kan være virkelig stolt over OL-resultaterne i år.
Sverige sejlede nemlig OL-guld hjem i Starbåd og OL-bronze i Laser-jollen, derudover havde de 470-jollen, 49er og Finnjollen i top ti.
- Det er det bedste resultat som svensk olympisk sejlads har opnået siden 1956, hvor Sverige sejlede to OL-guldmedaljer hjem, siger en synligt stolt, Stefan Rahm, der med sit hold var sjette bedst ved OL i England, mens Danmark blev nummer otte blandt nationerne.
Svensk budget: 6 mio. kr - Danmark 12,5 mio. kr.
Og det er endda sket med færre penge fra det Svenska Seglerförbundet. Svenske OL-sejleres brugte således 5,2 mio. svenske kroner i 2012.
Pengene kommer fra det Svenska Seglerförbundet og Sveriges Olympiske Komite, med den sidstnævnte som den største bidragsyder med cirka 60 procent. Pengene går også til det svenske talentarbejde.
Dertil skal lægges et samlet beløb fra to store, pengestærke sejlklubber Göteborgs Kungliga Segel Sällskap og Kungliga Svenska Segel Sällskapet på i alt 1,5 mio. svenske kroner. Det vil i alt sige, at svenskerne modtog 6,7 mio. svenske kroner, svarende til 6 mio. danske kroner.
Til sammenligning bruger det danske sejlerlandshold 12,5 mio. kroner til sammen i 2012, samtidig har danske sejlklubber også støttet danske sejlere, men ifølge vores oplysninger er det ikke beløb i millionklassen, som det ses i Sverige.
Da vi forelægger den svenske sportschef at støttebeløbet i Danmark er på 12,5 mio. kroner, altså 6,5 mio. kroner mere end i Sverige, siger Stefan Rahm:
-Vi kan ikke sprede pengene ud, som man gør i Danmark, vi satser mere smalt i toppen, da vores topsejlere er godt støttet.
Team Danmark lægger 7,5 mio. kr.
En dansk medalje, har over en toårig periode, groft sagt kostet 12,5 mio. kroner. Det danske budget dækkes med hele 60 procent fra Team Danmark, der årligt lægger 7,5 mio. kroner til de danske OL-sejlere, mens resten kommer fra Dansk Sejlunions medlemmer og Torm Fonden, blandt andet, forklarer den danske sportschef, Thomas Jacobsen, der understreger at der i de 12,5 mio. kroner årligt også indgår støtte til talentarbejde og kraftcentrene.
Thomas Jacobsen har tidligere forklaret, at bare en enkelt klasse, koster 1,5 mio. kroner om året, hvis den skal drives optimalt.
Om at få danske sejlere til at træne i Danmark for at spare penge, siger sportschefen:
- Politikken er, at sejlerne træner hjemme i kraftcentrene i Aarhus og Hellerup, Skovshoved og Rungsted, når det kan lade sig gøre.
Sportschef: Det giver ikke mening at sammenligne
Og danske sejlere koster det samme at drive som svenske sejlere, slår han fast.
- Sejlerne bor på de samme hoteller og har de samme både, så prisen er den samme om det er en svensk eller dansk sejler. Jeg ved, at danske og svenske sejlere overordnet har stort set samme vilkår, og det giver ikke mening at sammenligne budgetterne på tværs uden at kende de bagvedliggende forudsætninger helt ned i detaljen, siger Thomas Jacobsen, der gerne så mere samarbejde mellem Danmark, Norge og Sverige.
- Hvis vi skal slå de britiske sejlere, der har langt større budgetter, så kunne man arbejde mere sammen i Skandinavien og deles om udgifterne, for hver for sig kan vi ikke gøre det billigere nu, siger han.
Læs hele artiklen i BådNyt.
Danmark fik OL-sølv i Finnjolle, mens svenskerne fik OL-guld i Starbåd. Svenskerne blev nummer seks i nationskonkurrencen, mens Danmark blev nummer otte.