Flere formænd købes fri i dansk idræt - fx Natorp
Hans Natorp fik udbetalt 126.000 kr. i frikøbsordningens første år. - Det skal ikke betragtes som løn eller et opgør med det frivillige lederarbejde i Dansk Sejlunion, forklarer Natorp til minbaad.dk.
Hans Natorp, formand for Dansk Sejlunion, understreger, at omverdenen stiller større krav til frivillige idrætsformænd, og at flere andre danske idrætsforbund end sejlunionen bruger den frikøbsordning, som i fjor sikrede ham 126.000 kroner i kompensation for tabt arbejdsfortjeneste.
Dansk Sejlunion er ikke det eneste danske idrætsforbund, der betaler økonomisk godtgørelse til politisk valgte ledere for tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med det frivillige arbejde, idrætslederne udfører for deres forbund.
- Formanden for Dansk Boldspil-Union er f. eks. fuldtidslønnet. Og mindst fem andre danske idrætsforbund bruger samme frikøbsordning til deres bestyrelsesmedlemmer, som den Dansk Sejlunion vedtog sidste år, siger sejlunionens formand, Hans Natorp.
Formanden fik udbetalt 126.000 kroner i frikøbsordningens første år. Men han understreger, at beløbet ikke skal betragtes som løn eller et opgør med det frivillige lederarbejde i Dansk Sejlunion.
- Den tid, jeg bruger som formand i Dansk Sejlunion, svarer til at have et fuldtidsjob. Men jeg får hverken løn eller fast honorar. Vi følger bare Danmarks Idræts-Forbunds retningslinjer for frikøb af bestyrelsesmedlemmer, som betyder, at der for frivilligt arbejde, som ligger uden for det normale bestyrelsesarbejde, kan ydes kompensation for tabt arbejdsfortjeneste med et beløb på 2.000 kroner pr. arbejdsdag.
Ændrede spilleregler
Hans Natorp mener, at frikøbsordningen er nødvendig for at leve op til en omverden, som stiller større og større krav til et stort idrætsforbund som Dansk Sejlunion.
- Der er en øget effektivisering og professionalisering hele vejen rundt, som ændrer spillereglerne for, hvordan vi som idrætsforbund skal agere. Mange af de politiske møder, jeg deltager i uden for sejlunionen, ligger i dagtimerne i tidsrummet kl. 8-16. Jeg kan ikke bare sende generalsekretæren eller en anden lønnet medarbejder fra sejlunionens driftsorganisation. I politiske spørgsmål forventer modparten at møde den politisk valgte formand.
Hans Natorp understreger samtidig, at den politiske gennemførelse af sejlunionens ambitiøse strategiplan kræver en formand, som ikke blot deltager i bestyrelsesmøder, men også er ekstra synlig ude i sejlklubberne.
- Man bliver ikke formand for et specialforbund ud fra en pengemæssig karriereplan. Man gør det, fordi man vil noget. Men det er ikke det samme som at sige, at man som forbund ikke skal sørge for, at vilkårene for at kunne levere det, der forventes, ikke lige pludselig knækker. Og det er da en vanskelig balancegang, som jeg ville ønske, at jeg ikke skulle tage stilling til.
Realistiske vilkår
Formanden mener, at sejlunionen er tvunget til at være realistisk omkring de vilkår, unionen sætter for frivilligheden i de enkelte opgaver, inklusive formandens.
Alternativet er, at kun kandidater med mange penge, pensionister eller andre uden behov for en fast indtægt kan komme i betragtning som formand.
- Det vil begrænse udbuddet af kandidater. Det er de færreste, der kan undvære en fast indtægt, fastslår Hans Natorp.
Journalist Lars Jørgensen fra Holbæk, th., interviewer her Hans Natorp og den nye generalsekretær Mads Kolte-Olsen i Idrættens-Hus i Brøndby i fredags. Foto: Troels Lykke