Gå til hoved-indhold
Jonas Warrer og Martin Kirketerp sejlede OL-guld hjem i Qingdao. Foto: Troels LykkeSejlklubber
Jonas Warrer og Martin Kirketerp sejlede OL-guld hjem i Qingdao. Foto: Troels Lykke

28 danske OL-medaljer i sejlsport på 100 år

Med 28 olympiske medaljer, heraf 12 af guld, er sejlsporten Danmarks klart stærkeste OL-idræt. Læs optaktsartikel om DS 100 års jubilæum, der fejres på torsdag i Brøndby.

Af Troels Lykke |

Torsdag den 13. juni er det 100 år siden, at sejlsporten i Danmark blev forenet i Dansk Sejlunion.

Den 13. juni 2013 er det præcist 100 år siden, at ni klubformænd fra hele landet kom sejlende til Faaborg  med det formål at etablere et fællesskab for sejlklubberne i Danmark. Mødet førte til stiftelse af "Sejlerdagen" - der senere blev til Dansk Sejlunion.

Fra omkring 15 klubber i begyndelsen er sejlsportens udbredelse vokset stødt hen over årene.

I dag er Dansk Sejlunion en af landets ti største fritids- og idrætsorganisationer med 270 medlemsklubber og 58.000 organiserede sejlere, hvoraf hovedparten har egen båd og dyrker sejlads som deres væsentligste fritidsinteresse. 6.000 børn og unge sejler jolle på klubplan og en stor del af dem deltager i kapsejladser rundt om i landet.

"Sejlsporten i Danmark udfolder sig i en mangfoldighed, som jeg ikke tror, man finder i nogen anden fritidsaktivitet. Vi har alt fra fritidssejlads i turbåde til wind- og kitesurfing på stranden og videre til olympisk sejlads i de nyeste jolletyper. Uanset tilgangen til sejlads, så har vi som sejlere et fællesskab og en sejlerglæde, der forbinder os på tværs. Derfor er det mangfoldigheden, fællesskabet og sejlerglæden, som vi fejrer ved Dansk Sejlunions 100 års jubilæum," siger Hans Natorp, formand i Dansk Sejlunion i en pressemeddelelse.

En nation i verdensklasse
Sejlsport på talent- og eliteniveau er et særligt kapitel i Dansk Sejlunions historie.

Med 28 olympiske medaljer, heraf 12 af guld, er sejlsporten Danmarks klart stærkeste OL-idræt. Medaljehøsten placerer tilmed Danmark blandt OL-historiens fem bedste nationer i sejlsport. Oveni kommer et utal af EM- og VM-titler vundet i tidens løb.

"Ude omkring i verden er der enorm respekt om dansk sejlsports præstationer - og vores evne til altid at være med fremme, når det gælder. Vi kan godt tillade os at være stolte over de uendeligt mange sejlere i verdensklasse, som vores tradition og kultur omkring sejlsport har skabt," siger Hans Natorp.

Sejlsport i nye rammer
De senere år har medlemstallet i Dansk Sejlunion vist en nedadgående tendens. Ældre fritidssejlere sælger deres både, og der kommer ikke nye og yngre til i samme grad som tidligere. At skabe fornyet tilgang er den udfordring, som står øverst på Dansk Sejlunions dagsorden i jubilæumsåret.

"Vi har taget hul på nye ambitiøse initiativer med det formål at nytænke sejlsporten som en fysisk aktivitet med høj puls og utallige udfoldelsesmuligheder. Det skal være nemt for alle at dyrke sejlsport, uanset om man har egen båd eller ej. Vi har rigtigt meget at byde på i sejlsporten - og dét skal vi bruge al vores energi på at fortælle," siger Hans Natorp.

Dansk Sejlunion har for kort tid siden lanceret projektet "Puls og vand i håret", der netop handler om at fokusere på sejlsporten som en fysisk udfordrende og tilgængelig idræt.

Dansk Sejlunions 100 års jubilæum bliver markeret ved en reception, hvor alle er velkomne. Det foregår i Idrættens Hus, Brøndby, torsdag den 13. juni kl. 14-17. Rundt om i landet holder mange lokale sejlklubber åbent hus og andre arrangementer i anledning af jubilæet.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader