Gå til hoved-indhold
Skipperne Just og Skovgaard-Mortensen kæmper bl.a. her om sejren. Foto: M. Carby/Præstø SejlklubKapsejlads
Skipperne Just og Skovgaard-Mortensen kæmper bl.a. her om sejren. Foto: M. Carby/Præstø Sejlklub

Wayfarer: Just og Larsens sejr på 'San Francisco Bay'

Mogens Just fra Kaløvig og Hans Larsen fra Præstø snuppede Sjællandsmesterskabet for Wayfarer i frisk vind på Præstø Fjord, der minder om San Franciso Bay, siger Søren Svarre.

Af Troels Lykke |

Mogens Just (Kaløvig Bådelaug) og Hans Larsen (Præstø Sejlklub) snuppede Sjællandsmesterskabet for Wayfarer i sidste weekend. Derefter fulgte Ove Skovgaard-Mortensen/Dennis Nielsen på 2. pladsen med Bjarne Clausen/Hans Hansen (Roskilde) på 3. pladsen.

Der var nærmest pointlighed i toppen, viser resultatlisten.

Det fortæller Wayfarer-klubbens kapsejladssekretær, Søren Svarre. Han forklarer videre:

Præstø Sejlklub diskede op med super forplejning på land og med frisk til hård vind på vandet, som tilfældet har været de foregående to år. 

Hvordan er det dog muligt, for et stævne på denne træfsikre vis altid at ramme vindstyrker på 8-12 m/s plus en hat fuld i stødene?

Dansk svar på San Francisco Bay

Det burde vel være statistisk umuligt – men min matematisk velfunderede gast har fortalt mig, at den menneskelige hjerne ofte er meget indbildsk og tre års observationer er ikke nok til at sige:

”Det blæser altid i Præstø”. Jeg mener dog, at vi er på kanten af facts nok til at omdøbe Præstø Fjord til det danske svar på San Francisco Bay.

Kriterierne er vist voldsomt blæsende og begrænset vanddybde med korte kontante bølger til følge. Glemte jeg at nævne meget blød fjordbund, som flere fik lavet egne ufrivillige jordbundsprøver af med mastetoppen som fast omdrejningspunkt .

Snorelige op-ned-baner af Kim Elmegaard

Wayfarer er rimelig hårdføre sejlere, og samtlige tilmeldte 19 joller gik til opgaven med frisk sind om lørdagen.

Fire snorlige sejladser på op/ned bane blev banket igennem af baneleder Kim Elmegaard på første dag.

Hvor årets første stævne bød på flov vind og udfordringer mht. overhovedet at finde vind, så var konditionerne for SM høj sol og frisk vind, og meget kontant afregning mht. at vide præcis hvilket trim båden skulle have og hvor skarp boat handling var afgørende.

Ikke kun vægt, der afgør

Selv om det naturligvis hjælper at kunne smide nogle hænge kilo på disken, så er det faktisk muligt at trimme båden, så det ikke kun bliver rå kilo der afgør resultatet.

Hos os i W10649 gik der laboratorium i at finde det rigtige trim. At skøde frem for at få power til de korte hidsige bølger viste sig at være ”wrong guess”.

Vi havde ”hullet ned” mv. og som dagen gik viste det sig, at der bare skulle skøde tilbage (genuaen) så dampen gik af i toppen. Derfra begyndte det at gå bedre.

Vi kunne dog ikke hænge på hjul af de bedste heavy weather sejlere. Det blev heller ikke nemmere af, at jeg fik sejlet os ind i en del ”trafik”, som skulle være undgået.

Strategien blev gang på gang ”skudt til hjørne” pga. ubeslutsomme vendinger. Meget lærerigt. Det gik dog fremad over dagen med resultaterne 12, 11, 10, 6, 6, + en DNS.

Dermed var dette stævne for os en understregning af, hvad jeg har skrevet før: Acceptér at få nogle bank, når du vil lære at sejle kapsejlads.

Erfaring fra England

Et andet sted i feltet høstede W10797 blomsterne efter en intens trænings- og rejseindsats i foråret. Clausen/Hansen har bl.a. gjort de engelske Wayfarer kapsejladsbaner usikre senest med deltagelse i UK Nationals.

De har vist fået nogle bank af englænderne, men hvad gør det, hvis man som de kan vende hjem og uddele øretæver til danske konkurrenter.

Deres 3. plads til SM er helt sikkert udløst af mange timers træning dette forår – well done. Skovgaard-Mortensen/Nielsens 2. plads er ikke nogen overraskelse, idet der fra den kant altid kommer high performance driftsikkerhed.

Havde det ikke været for tekniskuheld i sidste sejlads, så var de nok kommet helt til tops.

Just og Larsen på 1. pladsen var et til lejligheden sammenbragt team, hvilket ikke gør 1. pladsen til en mindre bedrift! Hans Larsen, Præstø, er normalt kølbådssejler men rygtet vil vide, at han nød den ”tætte kontakt” med vandet i nogle intense surf ture denne weekend (inkl. en frisk badetur i 5 sejlads).

Søndag blev to sejladser gennemført inden vinden var for voldsom, og sejlerne blev sendt i havn. Stor tak til Præstø Sejlklub for også i år at have afholdt et hyggeligt SM for Wayfarerne.

DM i Rungsted

Næste gang det går løs for Wayfarer feltet er til DM, som afholdes af KDY/Rungsted 17.-18. august. Fra den 7.-14. juli er der hyggetræf med Rantzausminde som base, dette er en anden begivenhed, som mange ser frem til, skriver Søren Svarre fra Roskilde Sejlklub i W10649, Kapsejladssekretær SWS.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader