Giv dit spil en overhaling
Selv om Andersen spil ser ud til at holde en menneskealder, skal de alligevel vedligeholdes. Martin Bøjsen fra Ronstan giver gode råd, om hvordan du får dit spil i topform.
Andersen spil er berømte. Ikke bare for at virke, men især for, at de næsten ikke er til at ødelægge. Det betyder, at man i enkelte tilfælde kan fristes til ikke at vedligeholde dem. Men de skal serviceres og smøres, typisk hver andet år, afhængig af brug.
Martin Bøjsen, supporter hos Ronstan Denmark, der købte Andersen Winches i 2010, kommer her med en stribe gode råd, så spillet kan køre optimalt igen.
- Et Andersen spil holder ofte i mange år. De har selvfølgelig udviklet sig over de ca. 45 år, de har eksisteret, men det er stadig grundkonceptet bag Andersen spil, at de er konstrueret, så de er nemme at servicere for den gennemsnitlige sejler og tingene ikke kan vendes forkert, fortæller Martin Bøjsen fra Ronstan Denmark.
Et Andersen spil skal skilles ad og smøres, helst hvert andet år, hvis man er almindelig tursejler. En gang om året, hvis man har mange timer på vandet. Martin Bøjsen mener nok, at kapsejlere selv kan mærke, hvornår det er tid, men det er måske et par gange per sæson.
1. Det skal du bruge:
- Unbraco nøgler (har du originalpakken, følger der unbraconøgler med)
- Skruetrækker, lille
- Spilhåndtag
- En lille blød børste
- Rensebenzin
- Andersen spilfedt (winch grease)
2. Hent manual til dit spil
Gå til Andersen spils hjemmeside og download den monterings/servicevejledning, der passer til dit spil (klik på product manuals). Du finder monterings/serviceringsvejledninger til alle Andersen spil der. Følg vejledningen for service.
3. Rens og skil spillet ad
Rens alle dele i rensebenzin med en fin lille børste, f.eks. en pensel, og tjek at fjedre og evt. plastdele er intakte og stadig dur. Fjedre anbefales det at skifte regelmæssigt af sikkerhedshensyn – øvrige dele kun, hvis de er gået i stykker, eller hopper i vandet under adskillelse! Husk, at rense alle lejeflader, også indvendigt i den polerede tromle.
4. Spillet smøres og samles
Saml spillet igen i omvendt rækkefølge, mens du sørger for – med en blød børste – at smøre alle bevægelige dele, med et tyndt lag Andersen Spilfedt. Martin Bøjsen siger, at man også kan bruge f.eks. ”symaskineolie” omkring paler, men Andersen spilfedt er det de bruger på fabrikken, og det de anbefaler.
5. Tjek at det virker!
Når spillet samles, er det vigtigt at tjekke at alt fungerer. Om hver pal virker, ved at trykke palen mod fjederen. Palen skal løbe glat, og automatisk glide tilbage. Virker de ikke, må du evt. tage fjedrene ud og smøre igen, for at tjekke om de fungerer korrekt. Virker det stadig ikke, kan det være, at der skal nye fjedre til. Husk, at et spil der ikke er i orden, kan udgøre en potentiel sikkerhedsrisiko.
Tips:
Sørg for, at du såvidt muligt adskiller og samler de enkelte geardele på en avis eller et arbejdsbord. Små ting har det med at blive væk! Bortkommer der små dele under service, er hjælpen dog nær. Til alle spil fås et Service Kit, som indeholder de påkrævede fjedre, men også nogle ekstra småting (kugler, låseringe o.l.), som pr. erfaring kan bortkomme under almindelig service.
Går dit spil i stykker, og du løber sur i en egentlig reparation, kan du kontakte distributøren Palby Marine, der sørger for at få det sendt til fabrikken til renovering.