Her druknede sejlerne i Danmark
Ni ud af 10 af de sejlere, der siden 2008 er druknet i Danmark, havde ikke redningsvest på. Tit er det erfarne sejlere, der drukner tæt på kysten i roligt vejr.
Hvordan undgår du at drukne, hvis du sejler ud på havet eller en sø? Første skridt er at bruge en redningsvest - det lyder måske indlysende, men det er det ikke i praksis. Det viser den triste statistik over drukneulykker i Danmark de seneste seks år.
Ni ud af 10 af de sejlere, der siden 2008 er druknet i Danmark, havde ikke redningsvest på, da ulykken skete. Derfor prøver Søsportens Sikkerhedsråd sammen med Søværnets Operative Kommando og TrygFonden at få alvoren til at gå op for desejlere og fiskere, der bevæger sig ud på vandet.
Det skriver fyens.dk
Det er fjerde gang, kampagnen "Brug vesten" forsøger at få alle, der sejler ud i en båd, til at iføre sig en vest. Også når vandet er blikstille, og alt ånder fred og idyl.
Ældre, rutinerede sejlere drukner
- Mange tror for eksempel kun, at sejlere drukner i rigtig hårdt vejr, eller når der sejles langt fra land. Men sådan er virkeligheden ikke. Ulykkerne sker faktisk i forholdsvis roligt vejr og tæt på kysten. Og måske derfor er folk i de situationer mindre årvågne og bruger ikke redningsvest, fordi de har en overbevisning om, at ulykken ikke vil ramme dem, siger Sten Emborg, som er leder af Søsportens Sikkerhedsråd.
Rådet har før kampagnen interviewet en række sejlere, og det har bragt en stribe myter for dagens lys, som omgående kan aflives - for eksempel at det kun er nybegyndere, der drukner, og at drukneulykkerne kun sker i vintermånederne, når vandet er koldt.
Ingen af de to myter holder vand - de fleste drukneulykker sker i sommerhalvåret, og det er oftest ældre og rutinerede sejlere, der drukner. Derfor er kampagnen også særligt rettet mod mænd over 50 år.
Sidste år druknede 15 danskere i forbindelse med sejlads og fritidsfiskeri.