Sejlere skal da bo i en husbåd
En husbåd er en flydende indretning, der bruges som bygning. Noget for en sejler? Her er en mini-guide til køb af husbåd.
Groft sagt deles husbåde op i 3 hovedgrupper:
Husbåde, som tidligere har været anvendt som skibe.
Husbåde, som er forsynet med motor, men som anvendes som bygninger.
Husbåde, som er udelukkende bygget med henblik på at blive anvendt som boliger.
Især de sidstnævnte bliver stadig mere almindelige i både Danmark og i resten af Europa.
Det skyldes ikke blot, at flydende konstruktioner, der er designet til beboelse, er bedre egnet til at danne rammen om et dagligliv, men også at de sædvanligvis kræver mindre vedligeholdelse end en almindelig båd.
Skriver bolius.dk
Endelig opfylder de nye husbåde som regel de strenge miljøkrav, som både Danmark og resten af EU stiller til både.
Hvor kan du købe en husbåd?
Hvis du vil købe en helt nybygget husbåd, er der kun få udbydere på markedet. Se fx: www.Seasight.dk.
Hvad skal du sikre dig, før du køber en husbåd?
Når du vil anskaffe dig en husbåd, bør du først og fremmest sikre, at husbåden er bygget i materialer med stor modstandskraft i forhold til de salte, våde og blæsende omgivelser.
Stål er det bedste materiale til skibsskrog og har været anvendt de sidste 100 år. De fleste stålproducenter giver 100 års garanti på deres stålskrog. Det er langt mere, end andre materialers garanti og reelle holdbarhed.
Der bygges også skibsskrog af beton, men der har de seneste år vist sig at være mange problemer med dem, bl.a. er der set eksempler på, at betonskrog ikke kan modstå miljøet på længere sigt og simpelthen tærer og smuldrer bort.
Anskaffelsesprisen afhænger i sagens natur af indretning, materialevalg og udstyrsniveau. Men en kvadratmeterpris fra omkring 20.000 kr. for en basal familiehusbåd i 1 plan er ikke usædvanlig.
Vil du have 1. sal på husbåden, er kvadratmeterprisen på det øvre dæk ca. 20-25 procent lavere.
Boligarealet på en husbåd svinger meget, men typisk er husbåde noget mindre end enfamilieshuse. Der findes flere husbåde på blot 30-40 m2.
Til sammenligning er prisen for nyopførelse af et parcelhus ca. 11.500 pr. m2 (2014-priser).
Økonomisk set kan det oftest betale sig at købe en båd, der allerede er ombygget, i stedet for selv at gå i gang, da materialer er dyre, og tidsforbruget næsten altid er mere omfattende, end du tror.
Læs også om et bud på fremtidens husbåd - set i Københavns havn