Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Den velholdte veteran er hjemmehørende i Hamborgs museumshavn, Övelgönne. Stettin blev bygget i 1933 og brød sin sidste is i 1981. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis

Stettin med 2200 kuldrevne heste

Den velholdte veteran er hjemmehørende i Hamborgs museumshavn, Övelgönne. blev bygget i 1933 og brød sin sidste is i 1981.

Af Søren S. Nielsen, Fyens.dk |

Den Svendborg-byggede damper Skjelskør fra Frederikssund var det danske indslag i weekendens dampertræf i Flensborg. Hvert andet år holder den grænsenære by sit Flensburger Dampfrundum.

Begivenheden var 10.-12. juli er den 12. i rækken og er Europas største træf for dampdreven mekanik. De gamle skibe er det primære, men der kan også opleves fx. historiske lokomotiver og landbrugsmaskiner drevet af dampens kraft.

Kongen på fjordens sejladser er verdens største operative dampskib, isbryderen Stettin. Den velholdte veteran er hjemmehørende i Hamborgs museumshavn, Övelgönne. Stettin blev bygget i 1933 og brød sin sidste is i 1981. Med sine godt 2200 kuldrevne heste var isbryderen Tysklands største og en kæmpe på sin tid. I dag holdes Stettin i gang af chartersejlads med frivillige besætninger.

Skulle man have lyst til en sejlads med denne dampkæmpe, byder muligheden sig på Flensborg Fjord i hele weekenden. Det samme gælder for de øvrige, store dampere, bl. a. norske Børøysund (byggeår 1908), danske Skjelskør (1915) samt de tyske Wal (1938), Schaarhörn (1908), Bussard (1906) og Alexandra (1908). Højdepunktet er fredag aften, når dampskibene sejler om kap ud af Flensborg Fjord. Et spektakulært syn, hvor tidsmaskinen er indstillet på mindst minus 75 år.

På charterture med damperne er der i de fleste tilfælde mulighed for at få et kik ned omkring den pulserende maskine og se fyrbøderen igang med at fodre kedlen med kul. Det kan anbefales. Hvad der nok vil overraske mange, er dampmaskinens lydsvage gang. Hernede kan der tales i normalt toneleje, mens de velsmurte stempler pumper rytmisk og driver damperens propel rundt i vandet.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader