Gå til hoved-indhold
Danmarks mest succesfulde sejlads, Silverrudder, starter fredag morgen. Her ses William Friis-Møller på en IMX-40, der plejer at være helt fremme. Foto: Katrine BertelsenKapsejlads
Danmarks mest succesfulde sejlads, Silverrudder, starter fredag morgen. Her ses William Friis-Møller på en IMX-40, der plejer at være helt fremme. Foto: Katrine Bertelsen

Solo-sejlere tilbydes alternativ rute i Silverrudder

Er der kuling tilbydes 300 sejlere også at sejle i Ø-havet. Torsdag er der skippermøde i Svendborg kl. 19 og fredag sejler de mindste både kl. 8, hvor der er live-tv.

Af Katrine Bertelsen |

Igen i år er Svendborg vært for verdens største singlehandsejlads. Den internationale solokapsejlads ”Silverrudder – Challenge of the Sea”, der sejles rundt om Fyn, er i år oppe på 300 deltagere fra både Danmark og udland.

Sejladsen, der blev sejlet første gang i 2012, arrangeres af BådNyt og Svendborg Amatør Sejlklub, hvor Ole Ingeman er stævnleder sammen med BådNyts redaktør Morten Brandt.

Singlehand-kapsejlads er en sportsgren, hvor én enkelt mand eller kvinde sejler kapsejlads alene om bord på en sejlbåd, brug af motor er forbudt.

Det er den ultimative prøve for de mange evner og færdigheder, som en sejler skal mestre. Den første start går fra Svendborg Havn fredag den 18. september kl. 08:00. Det forventes, at sejladsen for de fleste sejlere kommer til at vare mellem 20 og 35 timer.

Aktiviteterne omkring sejladsen er centreret på Jessens mole 7 i Pakhuset/Silverrudder Meeting Point på Svendborg Havn. Her mødes sejlerne til tjek ind, festligt lag og ikke mindst præmieoverrækkelse og festmiddag lørdag aften.

Tilskuere er velkomne til at lægge vejen forbi, få en snak med sejlerne og købe en øl eller vand. Maden til sejlere, officials mm. leveres af Jettes Diner i Svendborg, der i år kunne fejre sit 20 års jubilæum, og til at sørge for, at ingen går tørstige bort, står det fynske bryggeri Indslev for.

Torsdag er der registrering af sejlerne fra kl. 9 til 19 og spændingen begynder at tiltage om aftenen, hvor der er skippermøde i Silverrudder Meeting Point kl. 19.

Vejrudsigt fra Vestas-support

Skippermødet holdes på engelsk, af hensyn til de mange udenlandske sejlere. Her afslører Svendborg Amatør Sejlklub, hvilken vej sejlerne skal rundt om Fyn, og meteorolog Anna Groth Grube giver en vejrudsigt, hvor vind- og strømforholdene rundt om Fyn bliver gennemgået detaljeret.

Anna Groth Grube er selv aktiv sejler, og har lavet vejrudsigter for Team Vestas under Volvo Ocean Race.

Redaktør fra Europas største bådmagasin er med 

Efter skippermødet kan sejlerne stille spørgsmål om sejladsen, hvor chefredaktør Jochen Rieker fra det tyske blad Yacht og Svendborg Amatør Sejlklub svarer på hhv. tysk og dansk. Jochen Rieker skal selv sejle Silverrudder.

Sejladsen kan følges på Jessens mole 7 i Pakhuset/Silverrudder Meeting Point. Her er kan bådene følges på storskærm via trackere på bådene, ligesom web-tv og live-streaming med sejlerne kan ses i Pakhuset eller på www.silverrudder.com

Det er også på silverrudder.com du løbende kan læse nyheder fra sejladsen. Sydfyns Elforsyning sørger for 2 x 500 Mbit/sek. internetforbindelse, så dækningen af sejladsen kører uden klumper i datastrømmen.

Skulle du ha’ lyst til at se sejladsen live, kan starterne fredag morgen ses i Svendborg Havn, og som fredagen skrider frem er Storebæltsbroen et fint sted at få overblik over feltet på 300 både, 330 er tilmeldt.

Se sejlerne ved DSB-færgehavn 

Det er især direkte under Lavbroen og ved den gamle DSB-færgehavn ved Knudshoved, der er fine udkigssteder, men desværre kan du ikke komme ud og se de store både, der skal under Højbroen.

Den hyggelige Korshavn ved Fyens Hoved er næste fine spot, og derefter hedder det Lillebælt. Her kan sejladsen ses på både Jyllands-og Fyenssiden.

Hornenæs ved Fåborg er blandt de klassiske steder på Fyn rundt-ruten, hvor kursen tager et afgørende knæk. Skriv Sandageren 11, 5600 Faaborg i navigatoren og gå det sidste stykke ad markvejen.

Sidste sted på ruten rundt om Fyn, hvor bådene kommer tæt på land, før de går i mål ved Cirkelhavnen i Svendborg er Rantzausminde.

Alternativ bane

I tilfælde af kuling kan nogle af sejlerne lade sig afskrække. Derfor har løbsledelsen og BådNyt besluttet at tilbyde en alternativ bane i det beskyttede farvand syd for Fyn i Øhavet. Denne sejlads vil blive startet senere fredag den 18. eller lørdag den 19. om morgenen.

Det er valgfrit om man ønsker at deltage på den alternative bane – dvs. at deltagere fra alle syv løb kan stille op i denne sejlads, hvis vejrudsigten på Silverrudder Challenge banen syntes for stor en mundfuld.

Silverrudder Challenge of the Sea starter som planlagt fredag den 18. september med første start kl. 08.00.

Helle Jespersen tager atter turen i en lille J/80er. Kuling skulle være afblæst, men der skulle komme frisk vind. Foto: Katrine Bertelsen

Motor
content-loader
content-loader
content-loader