Kaskelothval igen set i Danmarks hvalkirkegård
Næsten 100 hvaler er døde i Vejle Fjorden siden 1575. Fjordens placering får hvaler til at tro, at de svømmer ud af de indre danske farvande. Hval der er set dør sandsynligvis snart.
Af Troels Lykke |
Mandag aften blev en større hval spottet i Vejle Fjord, og flere øjenvidner mener, at det er en kaskelothval. Se grafik om den 55 tons tunge hval her
Hver gang en hval bliver set i de danske farvande, så er det en begivenhed, der tiltrækker stor opmærksomhed, og folk valfarter til, hvis en hval decideret strander.
Sådan har det ikke altid været. Hvalkender og arkivar ved Vejle Stadsarkiv Tore Teglbjærg har undersøgt danskernes syn på hvaler igennem tiden.
- I gamle dage betragtede man hvaler som Guds største skabninger og samtidig som et havuhyre, siger han til dr.dk.
Det syn ændrede sig senere under Oplysningenstiden ved slutningen af 1600-tallet.
- Hvalerne fik latinske navne, og vi fik et naturvidenskabeligt syn på hvalerne, forklarer han.
Vejles hvaler har været med til at ændre synet
I bogen "Hvaler på afveje - hvalfangster og hvalstrandinger i Vejle Fjord i perioden 1800-2010" har Tore Teglbjærg set nærmere på det sted, hvor flest hvaler igennem tiden er blevet dræbt eller er strandet i Vejle Fjord.
Eksperter mener, at fjordens placering ved den øvre del af Lillebælt får flere hvaler fejlagtigt til at tro, at de svømmer ud af de indre danske farvande. 100 hvaler er døde i fjorden siden 1575.
I 1931 blev en stor blåhval dræbt i fjorden, og det førte til den første kendte kritik af hvaldrab i Danmark.
Hvalen i Vejle Fjord lige nu vil sandsynligvis dø, da den vil mangle føde, skriver JP