Gå til hoved-indhold
Lystfiskeri
Lystfiskeri

Mulighedernes vand til fiskeri

Er du også den lidt utålmodige og alsidige fisker med hang til afvekslende fiskeri, hvor der er mulighed for mange forskellige fangster, er Storebælt et af de steder der arter sig allerbedst på dette område. Denne artikel beskriver kort steder, fiskemetoder, grej og ikke mindst hvordan man anvender sit kombiinstrument til at få flere fisk i båden.

Af Jan & Per Kreuz |

Båden

Er vejret fint og vandet spejlblankt kan man sejle tværs over bæltet i en valnød, men af flere årsager vil jeg anbefale min. en 15 fods jolle med en passende motorstørrelse. Udvalget af både i denne klasse er enormt, men gå efter anerkendte mærker og meld dig ind i en af småbådsklubberne, da du her får uvurderlige råd om for eksempel sejlegenskaber og kvalitet.

Jeg sejlede i mange år på Storebælt i en Poca 475 med en 25 hk motor på. Dette sæt blev skiftet ud for 5 år siden til nummeret større – en Poca 500 med 50 hk 4-taktmotor.

Årsagen til udskiftningen var primært stabiliteten og ønsket om en ratstyring, men også muligheden for at kunne flytte sig hurtigt rundt mellem pladserne var et ønske der stod højt på listen. I området omkring Sprogø, hvor der på grund af strømmen kan være bølger der krydser på tværs af hinanden, føles det også noget mere trygt at være i den lidt større båd. I dag fisker jeg i en Ryds 600 med 140 hk Suzuki.

Elektronik

Da vi startede fiskeriet i bæltet for mange år siden, var pejlemærker på land, gætteri og overtro nogle af de metoder vi brugte for at få at få fisk med hjem. Tiderne har dog ændret sig en hel del og i dag vil jeg ikke undvære et godt kombi-instrument med ekkolod og kortplotter.

Skulle der f.eks. prioriteres vil jeg hellere gå lidt på kompromis med motorstørrelse end at undvære mit instrument. Mit foretrukne kombi-instrument er i dag et Lowrance HDS 7, der bestemt ikke har skuffet gennem årene.

Med de nyeste teknikker, hvor søkortene er fuldt opdaterede eller bygger på egne logninger (Insight Genesis), er det muligt at lave sit eget søkort i præcis det område man har udset sig. Det resulterer blandt andet i, at jeg kan affiske skrænter med få meters nøjagtighed.

En anden vigtig feature ved at have en god søkortplotter er muligheden for at lave et spor. Sporet viser præcist hvor man har været og er således vigtigt ved f.eks. fiskeri efter flade, hvor det er muligt at drive henover præcist det område man lige har drevet igennem og som har givet fisk. Fangst markeres med et waypoint (punkt) på kortet. Jeg anvender et Lowrance HDS 7 med en 50/200 Hz transducer, samt en 12” kortplotter og syntes generelt, at det dækker mit behov fint.  

Havørred

Bedste tidspunkt i det åbne vand er fra april til starten af august – resten af året kan det praktiseres i fjordene. Fiskeriet kan dyrkes som fluefiskeri, kastefiskeri eller trolling. Jeg syntes fiskeriet er bedst når strømmen er kraftigst – se evt. strømprognoser på dmi.dk, så du bedst muligt planlægger dit fiskeri.

Trollingfiskeri kan foregå på 6-10 meter vand på skrænterne omkring Sprogø eller ved de høje pyloner, men du skal ikke snyde dig selv for at tage en tur langs bropillerne, hvor ørrederne står i strømlæ eller jager byttefisk der fanges i strømmen. Grejet jeg bruger er 4-6 trolling-stænger, Apex/trollingblink og Dipsy Divers til at trække blinket ned i den rigtige dybde. 

Ved trollingfiskeri er et godt ekkolod/kortplotter næsten uundværligt til at finde den rigtige dybde når skrænter skal gennemfiskes og selvfølgelig for at være opmærksom på 

Makrel

Nu skal man på ingen måde sammenligne makrelfiskeriet i Storebælt med fiskeriet i Nordsøen - her kan der hurtigt fanges en spandfuld på kort tid – hvor det i Storebælt ofte er enkelte individer.

Bedste tidspunkt er juli/august, hvor jeg ofte fanger dem på flådfisket sildestykke eller endnu bedre en hel tobis. Bedste sted er under højbroen eller i området på Nyborgsiden foran færgehavnen, men makrellerne kan fanges overalt. 

Fladfisk

Fiskes bedst fra drivende båd. For at undgå at de små fisk sluger krogen udskifter jeg altid krogene til større kroge og er generelt hurtig med tilslaget. Forfang med hvide perlemorsperler og børsteorm/sandorm er min personlige favorit og snyd endelig ikke dig selv for at lave en efterslæber efter blinket der anvendes som synk. Området ved vestlige ankerblok, ved højbroen, Sprogø Puller, samt plateauet ved vestlige side af Sprogø er kendte gode pladser.  

Hvar 

Fiskeriet efter hvar i Storebælt har i dette år været fantastisk. Flere 1 kg. fisk er landet end vi har set de senere år, så det lover godt for fremtiden.

De optimale forhold er dybder på 5-14 meter og en strøm på ca. en knob. Hvarfiskeriet er dog kendetegnet ved, at du skal have en del tålmodighed – gennemfiske dit område gang på gang og pænt vente på at de optimale forhold kommer, hvor hvarrene er i hughumør.   

Vi har i år fisket meget efter bundforhold med hård bund ved at anvende Insight Genesis (Lowrance) og vi mener det har en god effekt på fiskeriet til at logge området vi har fisket i og vi kan se en sammenhæng med bundhårdheden i forhold til, hvor vi har fanget hvar.   

Torsk/sej 

Vinterfiskeriet har i denne sæson været rigtigt godt. Flere fisk på +10 er landet. Om sommeren kan natfiskeri være udslagsgivende, især ved højbroen hvor lyset fra broen står ned i vandet og samler byttefisk. 

Fiskeri omkring bropillerne ved lavbroen kan altid kaste en portion torsk af sig og er strømforholdene til det, kan man fint anvende let grej, f.eks jigs, hvilket gør det til en god sport. Brug ekkoloddet til at finde fiskene, ved at sejle langs pillerne. 

I de senere år er der kommet en del sej i bæltet og de er ved at have en størrelse nu, hvor de er ved at være sjove at fange. 2-3 kg er ikke ualmindeligt og de giver jo altid en god fight og er samtidigt en fremragende spisefisk. 

Motor
content-loader
content-loader
content-loader