Gå til hoved-indhold
Bernt Kiær (tv.) ses her på sin båd, Pan. Foto: PrivatfotoKapsejlads
Bernt Kiær (tv.) ses her på sin båd, Pan. Foto: Privatfoto

Erfaren sejler: Måske er Svendborg Classic historie i 2026

I flere år har Svendborg Classic Regatta kæmpet for deltagerne. I år inviteres glasfiberbåde, men det er ikke sikkert, det redder sejladsen, mener Bernt Kiær.

Af Carl Mangor |

Kapsejladsen for klassiske sejlbåde, Svendborg Classic Regatta, har i år åbnet for tilmelding for glasfiberbåde. Både, der ellers ikke før har været hilst velkomne. Det nye tiltag kommer i kølvandet på flere år, hvor sejladsen har kæmpet for at få nok både på startlinjen. 

- Det er helt i orden. Med de sidste års lave deltagertal skal der jo gøres et eller andet, fortæller den erfarne sejler og ivrige deltager i sejladsen, Bernt Kiær, overraskende.  

Han mener dog ikke, at de nye tiltag skal ses som garantier for en lang deltagerliste om ti år: 

- Der er nok kun to muligheder; enten er der mange flere deltagere, end der er i øjeblikket. Og så er det en bragende succes. Ellers er jeg bange for, at det er historie, fortæller han. 

Været med siden 2005

Der er nu kun to måneder til, at det går løs ved dette års Svendborg Classic Regatta og de nye tiltag med glasfiberbåde skal stå sin første prøve. I Svendborg er forberedelserne naturligvis godt i gang – det samme gælder ca. 40 sømil mod nordvest, hvor Bernt Kiær klargør sin Spidsgatter, Pan, inden den skal i vandet. 

Igennem næsten halvdelen af Pans 94 år lange tilværelse har Bernt Kiær fra Assens sejlet den. En båd, som er velkendt ved Classic Regatta, hvor det mere er reglen end undtagelsen, at Pan er den først tilmeldte båd til regattaen. 

- Vi har været med til Svendborg Classic Regatta lige fra starten i 2005, fortæller Bernt Kiær og fortsætter:

- Dog lige med en undtagelse af 2014. Båden var meget læk, og så faldt regattaen sammen med en rund fødselsdag i familien. 

Nemt at skaffe gaster 

Kapsejlads i gamle træbåde er ikke helt det samme som i moderne fartøjer. Der er andre og mere beskedne forhold om læ. Grejet er ofte tungere og måske direkte antikveret. Det har dog aldrig været et problem at skaffe gaster til Pan:

- Der har været folk nok at tage af i hjemhavnen – oven i købet drevne kapsejlere. Som regel Flemming Jensen og Jacob Tinglev. De har været den faste kerne med enkelte udskiftninger, hvis en af dem har været forhindret. De første par år var vi faktisk fire mand ombord. Her var også Frits Duus med. Senere også Morten Gaunt-Rasmussen, indtil han fik et andet bud, forklarer Bernt Kiær. 

Børnefamilier også til start  

Pan er en Berg-konstruktion fra 1922. På trods af både alder og materiale har Pan gennem mange år været kendt på kapsejladsbanerne. I dag er det mest blandt træbåde Pan og besætning pudser formen af. Ved DFÆL’s sommerstævne vandt Pan for nogle år siden DM for træbåde i Spidsgatterløbet. Ved Svendborg Classic Regatta er Pan som regel også vinder at sit løb. 

Bernt Kiær afviser dog på det kraftigste, at regattaen udelukkende er for drevne kapsejlere:

- Det et det bestemt ikke! Der er plads til alle. Vi sejler både mod de inkarnerede kapsejlere, men også dem, der bare vil have nogle timer sjove på vandet. Gennem de sidste par år har der også deltaget nogle familier – der i blandt en tysk Folkebåd med mindre børn ombord, forklarer han.

Det er dog heller ikke kun kapsejladserne, der tiltrækker Pan år efter år: 

- Det er en naturligvis en fin anledning til at komme til Svendborg, men det er i høj grad også samværet med ligesindede træbådstosser, der trækker, afslutter ejeren. 

Spidsgatteren, Pan. Foto: Privatfoto

Motor
content-loader
content-loader
content-loader