Gå til hoved-indhold
Både lokale AkzoNobel medarbejdere og AkzoNobel sejlere som sejler Volvo Ocean deltog i strandrensningen. Foto: David Lichtneker/Team AkzoNobel.Kort Nyt
Både lokale AkzoNobel medarbejdere og AkzoNobel sejlere som sejler Volvo Ocean deltog i strandrensningen. Foto: David Lichtneker/Team AkzoNobel.

Sehested og AkzoNobel samler skrald i Cape Town

Team AkzoNobel i Volvo Ocean Race samlede plastik ind på Sea Point strand i Cape Town. Holdet har fokus på det stigende problem med plastik i havene. 10. december sejler V0 65erne mod Melbourne.

Af Maria Ravn Jürgensen |

Volvo Ocean Race er nu nået til Cape Town, og lørdag 2. december samlede lokale AkzoNobel medarbejdere samt sejlere på Team AkzoNobel skrald sammen på Sea Point strand i Cape Town.

Hele oprydningen tog to timer, og sejlerne samt AkzoNobel medarbejderne fik samlet 11 store poser fyldt med plastik og affald sammen ved Sea Point strand.

Ved første øjekast kunne det måske se ud som om stranden viste sig fri for eventuelle store plastik genstande, men tættere inspektion afslørede et utal af mindre stykker plast, heriblandt sodavandslåg, sugerør og plastik fra vatpinde.

Mikroplast kommer i fødekæden

Først af sejlerne på stranden med en genanvendelig affaldssæk var AkzoNobels sejltrimmer og passioneret miljøforkæmper, Martine Grael. Hun var ledsaget af sin mor, Andrea, som er dyrlæge og har stor erfaring med virkningerne af plast på marinedyr.

Martine Grael fra Team AkzoNobel fortæller:

- Når de ender i havet, er sådanne ting bare størrelsen for dyr at spise. De går ikke gennem fordøjelsessystemet, så de bliver der. Eller de ender som mikroplastik og kommer ind i fødekæden på den måde, forklarer Martine Grael.

Problemet forværres

Watch captain på Team AkzoNobel, australske Chris Nicholson, siger at problemer med plast i havet er blevet værre i løbet af de tyve år han har været kapsejler.

- Stranden ser ren ud fra promenaden, men når du kommer ned og har et mikroskopisk udseende, kan du se, at det er alt andet end rent. Det er altid oprigtigt at komme og gøre denne slags ting, siger Chris Nicholson.

Hvor kommer det fra?

Peter Van Niekerk fra Holland, rorsmand og trimmer på AkzoNobel fyldte hovedsageligt sin pose med plastikartikler. Nogle kunne ses tydeligt, andre måtte graves op fra sandet, hvor det næsten lå skjult.

- Hvad vi ser ude på havet når vi sejler, er temmelig trist. På det sidste ben, fra Lissabon til Cape Town, så vi mindst et stykke plastik på hver vagt, og ofte også mere. Meget af det er net, reb og bøjer, men så ser du en Coca Cola-flaske ude i Sydatlanten og tænker "hvor kommer det fra, og hvor længe har det været i vandet?", fortæller Peter Van Niekerk.

Opmærksomhed på problemet

Sejlteamets ejer og manager - globalt maler og belægningsselskab AkzoNobel - har samarbejdet med den innovative organisation The Ocean Cleanup på sin mission om at fjerne plastaffald fra verdens oceaner ved hjælp af store flydende bomme.

Derudover har Team AkzoNobel's VO 65'er 'The Ocean Cleanup' logo på hver side af skroget, for at hjælpe med at sprede opmærksomhed omkring truslen mod oceanerne og de dyr, der lever i dem.

- Få mennesker ser direkte virkningerne af plast og anden havforurening mere end os, sejlerne. Det vigtige er, at ordet kommer ud om skaden på havene og oceanerne. Derfor er vi glade for at vise The Ocean Cleanups logo på båden og være i stand til at blive involveret i arrangementer som dagens strandrensning, siger AkzoNobel navigatør Jules Salter fra Storbritannien.

Her er det Peter Van Niekerk (NED), Emily Nagel (GBR/BER), Nicolai Sehested (DEN) og Brad Farrand (NZL) der samler plastik ind på Sea Point strand i Cape Town. Foto: David Lichtnerker/Team AkzoNobel.

Agter til har Team AkzoNobel The Ocean Cleanup logo. Foto: Thierry Martinez/Team AkzoNobel.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader