Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Alene i et enkelt sogn på Lolland druknede 24 mennesker. På Falster omkom 52 mennesker i vandmasserne, fortæller forfatter Kjeld Hansen. Tegning: Illustreret Tidende

I 1872 kostede stormflod 80 mennesker livet i Danmark

Finn B. Andersen fra Greve minder os om tidligere stormflod. Vandet steg i 1872 tre meter over dagligt vande på Lolland og Falster. Læs om katastrofen og se video.

Af Troels Lykke |

Med Stormfloden 12. -14. november 1872 blev store dele af Lolland og Falster oversvømmet, 80 omkom og 50 skibe strandede på Sjællands østkyst, skriver Wikipedia.

Også andre øer og lavvandede områder langs Øresund, Jyllands østkyst og de jyske fjorde var hårdt ramt af oversvømmelsen; her måltes den højeste vandstand til 3,3 m over dagligt vande.

Også Bornholm blev hårdt ramt. Det var den største stormflodskatastrofe i Danmark i nyere tid.

Tre meter over

En voldsom østenstorm med oprindelse i et lavtryk i Alperne kulminerede den 13. november 1872 med orkanstyrke på 32 m/s eller mere, og pressede med orkanstyrke vandet fra Østersøen mod vest ind mod det sydlige Skåne, Lolland, og Falster, hvor det steg 3 meter over dagligt vande og gennembrød digerne.

På få timer oversvømmedes store dele af øerne; Huse, gårde, mennesker og dyr blev skyllet bort.

Af de 80 omkomne var der 24 på Lolland og 52 på Falster; heraf alene 20 i Gedesby. Bureau Veritas opgjorde at 427 sejlskibe (heraf 15 danske) og 23 dampskibe var forulykket under stormen.

På Lolland nåede oversvømmelsen så langt ind i landet, at Rødby Fjord og Nakskov Fjord, der lå otte km fra hinanden, hvor de var nærmest, fik forbindelse med hinanden, og den sydvestlige del af Lolland var en isoleret ø.

På det sydlige Falster var det kun en smal landbræmme, der ikke blev oversvømmet.

Indsamling til ofre

Over hele Danmark gik man i gang med at samle ind til stormflodsofrene, og også fra udlandet kom der hjælp; Staten derimod holdt sig til at udbedre de ødelagte diger, og 150 soldater fra ingeniørtropperne blev sat ind i arbejdet.

Man havde altså vandstande i nærheden af det dobbelte som dem, der nu varsles, og store landområder på Lolland og Falster var ikke beskyttet af diger som de siden blev, fortæller Wikipedia.

- Her i Køge Bugt-området var der strandede skibe langt oppe i land. En mand i Solrød har skrevet en vældig god bog om emnet, fortæller Finn B. Andersen.

 

<iframe width="600" height="423" src="https://www.youtube.com/embed/qHAoLHOq2GQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Motor
content-loader
content-loader
content-loader