Gå til hoved-indhold
Vaskes båden i sæsonen, opfordrer Anders Jessen fra Watski sejlere til at bruge en boatshampoo, da denne ikke fjerner voksen. Foto: WatskiKort Nyt
Vaskes båden i sæsonen, opfordrer Anders Jessen fra Watski sejlere til at bruge en boatshampoo, da denne ikke fjerner voksen. Foto: Watski

Hold gelcoaten i form med polering - sådan gør du

Få styr på polerings-tricksene inden påskeklargøring. Anders Jessen fra Watski guider og viser relevante produkter.

Af Sara Sulkjær |

Med årene nedbrydes gelcoaten på en båd langsomt af vejr og vind, hvorfor det kan være en god idé også at finde poleringsmaskinen frem i påsken. Dette gør sig ikke mindst gældende i dag, mener Anders Jessen fra Watski

- Moderne gelcoat er ikke lige så stærkt som i gamle dage, og jo mørkere den er, desto hurtigere nedbrydes den af UV-stråling, forklarer han.  

Polerer og vokser du årligt, holder båd såvel som selve gelcoaten derfor længere, da aldringsprocessen udsættes. Der kan dog være tilfælde, hvor gelcoaten er helt færdig. Her er der, ifølge Anders Jessen, ikke andet at gøre end at vandslibe for igen at få farven frem. 

Det er dog desværre en destruktiv handling, da man blot fjerner den "døde gelcoat". Et vandslibningskit kan i alle tilfælde være en hjælp i denne forbindelse, læs mere her

Forarbejdet 

Til selve poleringen anbefaler Anders Jessen en god polermaskine med variabel hastighed, da poleringsmidlet kan brænde sig fast i gelcoaten, hvis man pudser for hurtigt. 

Herefter anbefaler han følgende: 

1. Vask først fribordet for almindelig skidt, gammelt voks og snavs med supercleaner og efterfølgende en gelcoat cleaner.

2. Brug herefter liquid rubbing, hvor det er nødvendigt. Ellers kan man nøjes med en polering med maskinen efterfulgt af voks, så resultatet kan nydes hele sæsonen og ikke forsvinder efter fjorten dage. 

Desto mere arbejde, man lægger i, og jo bedre kvalitet polish og voks (f.eks. Teflon polish og voks samt polish med PTEF), des flottere og længere holder behandlingen.

Selve poleringen

Til poleringen bruges en skumgummi pad (polersvamp), som kommer i tre forskellige hårdheder, så der hermed kommer luft ned til polishen. 

Desuden anbefaler Anders Jessen følgende: 

1. Påfør lidt polish på skumgummiet, og poler til den skinner. Brug gerne en lille vandforstøver, hvis polishen brænder fast i gelcoaten.

2. Herefter smøres gelcoaten ind i voks med en ren klud, hvilket efterfølgende skal tørre i omkring én time, så en mat overflade opnås.

3. Derefter aftørres voksen med endnu en ren klud, evt. blot et slidt, gammelt lagen. 

Polermaskinen

Før du kaster dig over poleringsarbejdet, er det dog yderst oplagt at investere i en polermaskine. Selvom polermaskiner fås til flere tusinder kroner, er det dog for langt de fleste lystsejlere ikke nødvendigt at hive mere end nogle hundrede kroner op af lommen: 

- Der findes polermaskiner i alle prislejer, men polerer du kun én gang om året, er det ikke nødvendigt at købe en professionel maskine, fastslår Anders Jessen.

Han mener i stedet, at det vigtigste er viljen til at lægge knofedt i poleringen og samtidig lade kemien arbejde for sig.

- Det er faktisk ufatteligt, hvor godt et resultat man kan få, hvis man lægger knofedt i arbejdet, forklarer han. 

Se herunder en professionel samt prisbillig polermaskine: 

Professionel polermaskine fra Mirka til 4.595,00 kr. Læs mere her. Foto: PR-foto

Prisbillig polermaskine til 595,00 kr., som kan justeres i omdrejninger. Læs mere her. Foto: PR-foto

Motor
content-loader
content-loader
content-loader