Gå til hoved-indhold
I Ballen er også flere svenske, tyske, norske og hollandske sejlere, der ofte kommer i flotte både. Foto: Michael TonsbergHavne
I Ballen er også flere svenske, tyske, norske og hollandske sejlere, der ofte kommer i flotte både. Foto: Michael Tonsberg

Sommerhavne: Trafik i Ballen - oplev dagligt 70 nye både

Sejlerne strømmer til Samsø i juli. Heldigvis bevarer den unge havnefoged, Frederik, overblikket, når han pakker de mange både, fortæller Michael Tonsberg.

Af Sara Sulkjær |

Minbaad.dk og motorbaadsnyt.dk finder sejlernes yndlingshavne. Her forklarer Michael Tonsberg, 54 år og fra Bogense, hvorfor du skal lægge vejen forbi Ballen, som i 2014 blev kåret til årets lystbådehavn. 

Michael Tonsberg, hvilken havn er din absolutte favorit på sommertogtet? 

- Det må være Ballen Havn på Samsø, som vi oftest besøger på sommerturen. Her får du følelsen af at komme til en ø, hvor der sker en del ting, da øen er forholdsvis stor. 

- Der er hele tiden trafik ud og ind, så du kan holde øje med nye både og snakke med folk, som du har mødt før. Samtidig er her bare en hyggelig ø-stemning, hvor folk i sommerhus også går ned på havnen, kigger på bådene og køber en is. 

Hvad gør denne havn speciel sammenlignet med andre danske havne? 

- At man er så meget i kontakt med de andre både. Her er hele tiden nogle, som skal ud og ind af havnen. I juli er der hver dag udskiftning med 60-70 både. Stemningen omkring disse både, der skal ud og ind, tiltaler mig meget.  

- Heldigvis er her en meget aktiv, yngre havnefoged, Frederik, som er den bedste, vi har mødt. Han er en frisk og rolig fyr, som folk samtidig har respekt for, og så er han bare rigtig god til at få pakket havnen.

Hvilke seværdigheder skal man besøge, når man ligger i Ballen Havn?

- Oftest cykler vi en lang tur til Besser Rev eller Nordby, hvor vi køber is og kigger på byen. Ellers bader vi ved stranden og køber ofte friske kartofler, ærter og andre grønsager i boderne langs vejen. 

- Derudover kan man køre forbi Langør, hvor vikingerne tidligere har slæbt både tværs over øen. I dag kan man endnu få fornemmelse af den rende, som vikingerne dengang skabte. 

Hvis noget skulle forbedres i Ballen Havn, hvad skulle det så være?

- Det skulle måske være nogle bedre indkøbsmuligheder end lige Dagli’ Brugsen, måske en Netto. Det er heller ikke muligt at købe bådudstyr, da Ballen er en sommerhavn, så her må man sejle til større havne. Ellers er priserne rimelige, og her er et ret godt legeområde til børnene, hvor en havnepatrulje hver dag arrangerer krabbeløb og lignende. 

- Her er selvfølgelig også tit overfyldt, men det har aldrig været et problem. Man ved, at når man er her, så går folk over ens fordæk, og man må flytte sig, når andre skal videre. Mange både kommer år efter år, så de fleste er indstillet på det.  

Hvordan vil du generelt beskrive de danske havne?

- Jeg har sejlet en del i Norge og Sverige, hvor standarden ikke er lige så god som i Danmark, eksempelvis omkring toiletforhold, strøm på broer og muligheden for at fortøje ordentligt. Måske har vi danskere bare krævet en højere standard, for jeg synes ikke, at der er nogle havne herhjemme, der halter efter. 

Om Ballen Havn: 
Havnepladser: 300 (200 gæstepladser) 

Faciliteter: Toilet og bad, WI-FI, indkøb, gas, møntvask m.v. 

Frihavn: Nej

Havnetakster: 150,00 kr. (0-9,99 m)

Hjemmeside: www.visitsamsoe.dk

Michael Tonsberg på vandet i sin Maxi 999. Foto: Privatfoto

De fleste sejlere bruger et par dage i Ballen. Foto: Michael Tonsberg

Få overblikket over sejlernes ynglingshavne på sommerturen herunder. Tryk på ikonerne for info om havnene. Kortet er lavet på baggrund af artikelserien 'Sommerhavne'.  

 

<iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=17A4eFG7TnNvsLD654TA7QodfhyU" width="640" height="480"></iframe>
Motor
content-loader
content-loader
content-loader