Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
En bane er på 165 sømil en anden er på 235. Start går i Guldborg Sund. 100 både kan deltage. Lige nu er 15 tilmeldt.

Vegvisir Race fra Guldborgsund har nu 15 tilmeldte

Det lyder måske ikke af meget med manden bag Morten Brandt er overraskede tilfreds. Start går 22. juni i Guldborgsund for 2 eller 3-mandssejlads. En bane er på 165 sømil en anden på 235.

Af Troels Lykke |

Inden for de første uger kom det foreløbige deltagerantal for Danmarks nye internationale shorthand sejlads Vegviser Archipelago Race op på 15 både.

- Sammen med Guldborgsund Kommunen arbejder vi med 2017 som år 0. Det er et år vi prøver en stribe ting af og hvis det bliver nødvendigt retter lidt til, til 2018 som er år 1, fortæller Morten Brandt. 

Går det som planlagt er det meningen, at der efter 2017 bliver indgået en treårig aftale mellem Guldborgsund Kommune og Morten Brandts firma Shorthand Event Content Marketing, hvor parterne sikrer og forpligter hinanden på, at eventen udvikles løbende og ligger i Nykøbing Falster.

At man allerede er i gang i år skyldes Guldborgsund Kommune tog en hurtig beslutning og sagde ja til et venue-sponsorat fra 2017 og dermed sikrede sig option på forlængelse af kontrakten. 

- Der bliver lige nu arbejdet på at få de vigtigste brikker til at falde på plads i forhold til event og side-events. Noget af det vigtigste ved enhver event er at få et godt samarbejde med de frivillige ildsjæle fra klubberne. Vi er tæt på at være i mål, og jeg kan allerede nu sige, at vi også på det organisatoriske setup har gang i noget nyskabende. Noget der kan tjene som eksempel til efterfølgelse i andre kommuner. Det bliver en fornyelse, der vil gavne sejlsporten over en bred kam, men i særdeleshed lokalt i den kommune, hvor eventen finder sted, siger Morten Brandt.

Han ser frem til at fortælle mere om setup’et sammen med alle de øvrige involverede fra kommunen og sejlklubberne, når alle brikker til Vegvisir Race 2017 er helt på plads i slutningen af denne måned. 

Det bliver en episk oplevelse

Han vil imidlertid gerne fortælle om selve sejladsen og de foreløbige 15 tilmeldte. 

- Jeg ville ønske, at jeg selv var på deltagerlisten. For det bliver en helt ny form for sejlads, hvor der er garanti for episke øjeblikke. Alene starten på Guldborgsund torsdag den 22. juni kl. 19, hvor bådene går af sted nordover op gennem det bugtede sund i lav midsommer sol bliver unik. Når sejlerne nærmer sig Guldborg bliver broen lukket for landtrafik og åbner permanent for sejlerne. Herfra går det ud i  midsommernatten til kompasafmærkningen syd for Femø, hvorfra deltagerne selv har valgt bane og omsejlingsretning. 

Jo, begejstringen er ikke til at tage fejl af hos manden bag eventen. Om måske har han noget at have sine forventninger i for der er mig bekendt ikke blevet sejlet kapsejlads på denne måde noget sted tidligere.

Tydeligt er det, at han har taget en del af den DNA han indførte til Silverrudder Challenge of the Sea med til Vegvisir Archipelago Race: Alle er velkomne, der sejles efter søvejsregler, bådene opdeles i klasser efter længe.

Som at sejle adventure-race

Men til forskel fra Silverrudder er Vevisir Race er en double eller triplehanded sejlads, den er betydeligt mere udfordrende at sejle både på sværhedsgraden af navigationen og på distancen.

Ifølge Morten Brandt er det netop de ovennævnte komponenter plus de oplevelser, der ligger indbygget i banerne, der gøre at sejlerne vil få en ny oplevelse. 

– Det bliver som at deltage i et adventure race, hvor sejlerne udover at skulle gennemføre også skal træffe nogle afgørende strategiske og taktiske valg for at komme sikkert og hurtig rundt på banen. Altså, man bliver presset til det yderste på sine kompetencer og sin fysik i de smukkeste og mest udfordrende kystområder i danske farvande. Samtidig skal sejlerne langt ud i Østersøen og sejle rigtig havsejlads, hvilket også kommer til at trække tænder ud. De vil klart opleve det som en præstation blot at gennemføre og de vil være trætte og glade når de henter deres finisher-shirts, siger Morten Brandt.

To krævende baner

Sejladsen består af to baner. Rød bane er 235 sømil lang. Efter Smålandshavet går den nord om Langeland, gennem Svendborgsund og Øhavet ud i Østersøen op gennem Langelandsbæltet og ind i Smålandshavet igen, inden broen åbnes med et opkald på VHFen inden den sidste sprint tilbage til Nykøbing Falster. 

Grøn bane er 165 sømil lang. Den går mod øst gennem Bøgestrømmen, tæt forbi Møns Klint, ud i Østersøen, tilbage til Smålandshavet via Grønsund inden Guldborgsundbroen åbnes med et opkald til brovagten og spurten åbnes til de sidste 10 sømil ind til Nykøbing Falster. 

Der er allerede nu deltagere i alle klasser for kølbåde (se deltagerlisten). Der er deltagere i både som Pogo 30, JPK 920 og X43, men der er også mere klassiske både som Maxi 77 tilmeldt, hvilket er helt i sejladens ånd.

- Det er primært tyske deltagere, men også nogle danske. Desværre er der endnu ingen flerskrogsbåde med, måske er de nervøse for de lange offshore ben ud i Østersøen. Jeg håber naturligvis på flere deltagere, og om ikke der vil være nogle flere, der melder sig når vi begynder at informere mere om eventen og dens sidenevents. Og måske vil det motivere enkelte at tilmelde sig inden den kommende stigning i deltagergebyret 1. maj, siger Morten Brandt. 

Han fortæller, at han oplever stor interesse fra udenlandske medier. Således er både tyske Yacht og britiske Seahorse officielle mediepartnere på eventen. 

Du kan læse mere om sejladsen og tilmelde dig på www.vegvisirrace.com og følge med i opdateringer og nyheder om eventen på www.facebook.com/vegvisirrace

Motor
content-loader
content-loader
content-loader