Gå til hoved-indhold
Jan Peetz ses her i hjemhavnen Dragør med sin Finnjolle fra 1998. Foto: Ole KrongaardKapsejlads
Jan Peetz ses her i hjemhavnen Dragør med sin Finnjolle fra 1998. Foto: Ole Krongaard

49-årige Jan Peetz holder sig i form i Finnjollen

Dragør-sejler Jan Peetz er i gang med sin tredje sæson i den olympiske Finnjolle. 1-2 gange om ugen sejler han i jollen, forklarer han til Finnjolleklubben, der har lavet interview.

Af Sara Sulkjær |

Finnjolleklubben, som netop nu sejler DM i Nykøbing Sjælland, har netop kastet sig over en portrættering af flere af dens medlemmer. Minbaad.dk har her fået lov at bringe det første i rækken, hvor 49-årige Jan Peetz fortæller om sit forhold til jollen: 

Hvornår begyndte du at sejle?

- Startede som 10-årig i Optimistjolle.

Hvilke både/joller har du sejlet i?

- Startede traditionelt med Optimistjolle, herefter Europa- samt Laserjolle. De seneste 25 år har jeg kun sejlet kølbåd som gast på en Banner 28R.

Hvornår begyndte du at sejle Finnjolle?

- Startede med at sejle Finnjolle i Dragør Sejlklub, efteråret 2014.

Hvad fik dig til at prøve Finnjollen?

- En af mine venner var startet to år tidligere, og fik lokket mig til at tage en prøvetur i hans Finnjolle, og så blev jeg bidt af bacillen. Havde i flere år haft lyst til at få en rorpind i hånden igen efter "kun" at have sejlet med som gast på en kølbåd.

Hvad får dig til at blive ved at sejle Finnjolle?

- Føler mig stadig som en nybegynder, og der er stadig en masse for mig at lære. Men én af de ting jeg synes er virkelig fedt ved Finnjollen er, at der er rigtig gode muligheder for at udvikle sig som sejler inden for klassen.

- Jollen er krævende, hvis man vil have den til at sejle rigtigt stærkt, men heldigvis er der en masse dygtige sejlere, som gerne deler ud af deres erfaringer, hvilket jeg har haft stor glæde af.

Hvor meget sejler du i Finnjollen?

- Sejler i snit to gange om ugen i sommerperioden og én gang om ugen om vinteren.

Vil du anbefale Finnjollen til andre sejlere – og hvorfor?

- Vil klart anbefale alle som har lyst til nye udfordringer at købe sig en Finnjolle, det er en god måde at holde sig i form på, med masser af gode oplevelser på vandet med ligesindede.

Hvad skal man være opmærksom på, inden man kaster sig ud i at sejle Finnjolle?

- Sørg for at få hjælp til indkøb af det rigtige udstyr, Dansk Finnjolleklub hjælper gerne med dette, ellers er der ingen undskyldning, bare se at komme igang. 

Hvad har hidtil været din bedste oplevelse i forbindelse med Finnjolle-sejlads?

- Har haft en masse virkelig fede sejloplevelser, men det bedste ved klassen er, at det er en gentlemans-jolle. Selv om der bliver sejlet meget seriøst og koncentreret på banerne, foregår det altid i god ro og orden.

Finnjolle-redaktørens tilføjelse:

Ligesom man ikke spørger en kvinde om hendes alder, så spørger man heller ikke en Finnjolle sejler om hans vægt. Til denne uges DM med ca 40 tilmeldte joller varierer sejlernes vægt fra 75 kg til 115 kg med et gennemsnit på ca 90 kg. Det er vigtigere at være i nogenlunde god fysisk form end at veje 90 kg.
Motor
content-loader
content-loader
content-loader