Gå til hoved-indhold
Kasserede glasfibermaterialer kan anvendes kommercielt til isoleringsprodukter, viser ny rapport. Det vil en ældre båd som denne båd i Kerteminde nyde godt af. Foto: Troels LykkeKort Nyt
Kasserede glasfibermaterialer kan anvendes kommercielt til isoleringsprodukter, viser ny rapport. Det vil en ældre båd som denne i Kerteminde nyde godt af. Foto: Troels Lykke

Lystbåde i glasfiber før 1980 tilbydes skrot-tilskud - kan bruges til isolering

Aprilsnar: Havnene har mange ubrugte lystbåde. Et problem, der nu kan løses, da Miljøstyrelsen forklarer at glasfibermaterialer kan anvendes kommercielt til isoleringsprodukter.

Af Troels Lykke |

7.500 kroner for din ældre glasfiberbåd, hvis den er fra før 1980, sådan lyder et forslag fra miljøminister Esben Lunde Larsen (V).

Allerede fra 1. juni i år vil man kunne ansøge om tilskuddet til at skrotte sin glasfiberbåd.

Trætte af forladte både

Både Danske Tursejlere, Foreningen af Danske Lystbådehavne, og Dansk Sejlunion har i flere omgange påtalt problemet med ældre forladte både i de danske lystbådehavne.

Bådene bliver ikke brugt, de fylder op og i flere havne, som i fx Vallensbæk og Vejle har man lige frem afholdt auktioner over både, der ligefrem er blevet forladt af deres ejere. 

- Hvis man skal være helt ærlig, så får vi et stort problem om bare ti år, for hvem skal overtage alle bådene, når færre og færre sejler. Derfor vil tilskuddet til skråt af glasfiberbådene være en god idé, lyder det fra en anonym kilde i Dansk Sejlunions bestyrelse.

Isolerende egenskaber

Men nu kan problemet blive løst, for Miljøstyrelsen har publiceret en ny rapport som viser, at forarbejdede glasfibermateriale har gode termisk og akustisk isolerende egenskaber, som kan sammenlignes med almindeligt anvendte typer af mineraluld, fortæller Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Hertil kommer, at mekaniske prøvninger viser, at glasfibermateriale er stabilt og påvirkes ikke i fugtige miljøer.

Miljøstyrelsen har anslået, at der i 2011 blev smidt mellem 7.000 og 10.000 tons glasfibermateriale ud i Danmark og det anslås, at denne mængde vil stige til 12 – 15.000 tons i 2020.

Glasfiber anvendes især til vindmøllevinger, men også til lystbåde , bygningselementer, karosseridele mv. Glasfiberen har i dag erstattet mange metaldele og –elementer, da det er et lettere og billigere.

Forbrænding er ikke den bedste løsning

I dag bliver kasseret glasfiber enten brændt i kraftværker eller deponeret.

Forbrænding af glasfibermateriale er dog ikke anset som den bedste løsning, da der kan være op til 70 % ikke-brændbare glasfibre, som bidrager til at øge mængde af slagge hos forbrændingsanlæggene.

Deponering anses heller ikke for at være en optimal løsning, da fibermaterialerne har meget lang nedbrydningstid og materialerne vil derfor være upåvirkede i mange år ud i fremtiden.

Der findes endnu ikke tilgængelige og økonomiske rentable metoder eller teknologier til at genanvende glasfibermaterialerne, herunder kemiske eller termiske nedbrydningsmetoder og det er heller ikke egnet til mekanisk fremstilling af andre, nye produkter.

Anvendes kommercielt

Projektet har derfor undersøgt mulighederne for at genanvende glasfiberen med udgangspunkt i et granuleret materiale, som derefter blevet brugt til fremstilling af et materiale, der består af limet granulat, som kan sammenlignes med almindeligt anvendte typer af mineraluld.

Projektets resultater viser altså, at kasserede glasfibermaterialer kan anvendes kommercielt til isoleringsprodukter.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader