Gå til hoved-indhold
Kraftværket er placeret på en 144 meter lang pram, der blot stikker seks meter. Foto: YouTubeKort Nyt
Kraftværket er placeret på en 144 meter lang pram, der blot stikker seks meter. Foto: YouTube

Flydende atomkraftværk rammer onsdag dansk farvand

Det russiske Akademik Lomonosov sejler på dansk territorium fra onsdag til lørdag. Efter politisk pres er al atombrændsel fjernet ombord.

Af Sara Sulkjær |

Med en hastighed på ni km/t bliver besøget af verdens første flydende atomkraftværk en flere dage lang historie. Fra kraftværket onsdag sejler ind i dansk farvand ved Bornholm til det lørdag atter er passeret, går således fem dage. 

Dage, hvor Forsvaret observerer det russiske kraftværk og ikke mindst følgebåden, der skal bringe Akademik Lomonosov til havneby Murmansk.

Her skal atombrændslen ombord på fartøjet, der tager turen til den arktiske by uden  nukleart brændsel efter politisk pres i sommer. 

Atomkraft er sikrest på vand

Det er ikke kun Forsvaret, der har et øje på kraftværket. Miljøorganisationen Greenpeace har fået de skarpe briller på og kritiserer kraftigt den russiske opfindelse. 

Men det er en kritik, der ikke er berettiget, mener seniorforsker og afdelingschef på Center for Nukleare Teknologier på DTU, Bent Lauritzen. Placeret på vandet er chancerne for at forebygge ulykker nemlig større:

- En alvorlig ulykke som den man så på det japanske Fukushimaværk, hvor man mistede adgang til køling, er svær at forestille sig på et flydende kernekraftværk, forklarer han således til Berlingske.

Kilder: Berlingske og Søfart

Motor

Forskere har fundet svaret: Sådan opstår mega-bølger på havet

Britiske forskere fra Oxford har i et forsøg fundet frem til, hvordan de 30 meter høje Drapner-bølger skabes. Det kan gøre det lettere at forudsige fænomenet i fremtiden.

Afstemning

Skal du lave forbedringer på din båd denne vinter?

Nyhedsbrev

Deltag i konkurrencer og få de seneste nyheder direkte i indbakken