Gå til hoved-indhold
Udstyr
Falsk tryghed. 5-15 procent af de oppustelige veste har en eller anden form for fejl.

24-årig druknede da oppustelig vest ikke foldede sig ud

Fem minutter tager det at lave det årlige tjek på redningsvesten. Se guide fra Søsportens Sikkerhedsråd og undgå falsk tryghed. Tjek din oppustelige vest for 5 til 15 procent har fejl har fejl

Af Sara Sulkjær |

I oktober i 2017 hoppede en 24-årig mand overbord fra en sejlbåd. Han kunne ikke svømme, og den oppustelige redningsvest, som manden bar, blev ikke udløst. 

Ulykken, der netop har været for retten, fik de værst tænkelige konsekvenser, da den unge mand to uger senere blev fundet omkommet.

En tragisk historie, der vidner om, at sejleren ikke blot kan stole blindt på de oppustelige veste: 

- Du skal ikke bare tro på, at vesten duer – du skal vide det. Som hovedregel bør man derfor tjekke vesten én gang årligt. Så ved man, om det er en forsikring, man kan have tillid til, understreger Sten Emborg, Søsportens Sikkerhedsråd, overfor minbaad.dk. 

En flot vest er ikke garanti

Sten Emborg ved, hvad han taler om. I flere år har han turneret rundt til landets sejlklubber, hvor han har fået lov at inspicere utallige redningsveste under forskellige, gratis sikkerhedsforedrag

- Vi oplever, at 5-15 procent af de oppustelige veste har en eller anden form for fejl. Det er ikke alle, der nødvendigvis er livsfarlige, men de kan i flere tilfælde blive det på længere sigt, forklarer Emborg. 

For en flot, velholdt vest er ikke garanti for en funktionel automatikudløser, en fyldt patron eller en tæt ballon.

Det oplevede Emborg selv, da han tjekkede en vest under årets forårsklargøring. Patronen var helt tom, og vesten ville have været uduelig. Uanset mærke og stand er det derfor afgørende at lave et grundigt vestetjek. 

Et tjek, som Søsportens Sikkerhedsråd guider dig igennem. Du kan følge punkterne herunder og se med, når SejlSikkert-instruktør Søren Simonsen i videoen øverst i artiklen tjekker en vest.

Kun syv punkter skal krydses af, når vesten tjekkes. Kilde: Søsportens Sikkerhedsråd

Der er mange gode grunde til at tjekke vesten - se bare denne patron. Foto: Søsportens Sikkerhedsråd

Mens du tjekker redningsvesten, anbefaler Sten Emborg på det kraftigste at putte et lille lys i den modsatte side af gaspatronen. Eksempelvis kan dette nødlys købes for blot 150,00 kr. her

Motor
content-loader
content-loader
content-loader