Sommerhavne: Mårup med den rodede fortid
Havnen på Samsø skiftede flere gange hænder i 90’erne og var endda lukket med jernstolpe i en periode. Nu kan havnen og dens omkringliggende natur igen nydes af sejlere.
Af Sara Sulkjær |
Minbaad.dk finder sejlernes yndlingshavne. Her fortæller 65-årige Thea Brinkmann fra Rudkøbing om Mårup Havn, som hun hvert år besøger med mand og børnebørn i deres ombyggede slæbebåd.
Thea Brinkmann, hvilken havn er din absolutte favorit på sommertogtet?
- Det er Mårup Havn på Samsø, hvor jeg første gang kom i 1984. Det var en fantastisk oplevelse at komme til havnen, som på det tidspunkt var ejet af Egå Marina. Året efter opkøbte en entreprenør fra Aarhus dog havnen. Han ville renovere og udbygge den, men en lokalplan blev lavet om, og planerne gik i vasken. I 1994 var havnen helt lukket, og entreprenøren lagde en jernstolpe over indsejlingen og smed store sten i den nye havn.
- Midt i 90’erne var der samtidig en tradition for, at der blev afholdt kotelettefest på havnen i august. Til anledningen åbnede entreprenøren havnen, og folk fra Samsø Kommune kom forbi. De ville dog stadig ikke overtage havnen. 2-3 uger senere kom der så alligevel et brev fra Samsø om, at de ville renovere havnen, og den blev genåbnet sidst i 90’erne. Vi har været der hvert år siden.
Hvad gør denne havn speciel sammenlignet med andre danske havne?
- I dag er det en velfungerende havn med en jurist fra Samsø Kommune som havnefoged. Han er tidligere professionel sejler og arbejder på havnen om sommeren, mens han er jurist hos kommunen om vinteren.
- Det specielle er dog især naturen. Vi har været meget rundt i Danmark og set næsten alle havne, men i Mårup er der græsbeklædt helt ned til strandkanten og mange bakker. Det er samtidig noget særligt at sejle rundt om Samsø, det er noget af det smukkeste.
Hvilke seværdigheder skal man besøge, når man ligger i Mårup Havn?
- Der er er mange spændende steder indenfor få kilometer. Man kan blandt andet cykle til Langøre, hvor man på vejen kører fra morænelandskab på vestsiden, forbi et fantastisk lyngområde og til et fuglereservat. Desuden er her Issehoved, der er den nordligste spids på Samsø, og som minder om Skagens gren.
- Her er også et punkt, der ikke ligger ret langt fra selve Mårup Havn. Herfra kan man se til Aarhusbugten, Østjyllands kyst, Endelave, Fyns Hoved og til Sjælland. Altså en 360 graders udsigt. Samtidig begynder bakkerne blot ti meter fra havnen.
Hvis noget skulle forbedres i Mårup Havn, hvad skulle det så være?
- Havnepriserne må være det eneste, hvor vi betaler 250,00 kr. for vores båd på knap 15 meter. Ellers er det hele gjort optimalt, så det er fantastisk. Der er nyere faciliteter med vaskemaskine, tørretumbler og sejlerkøkken med to komfurer og stor panoramaudsigt samt kort afstand til indkøb.
- I selve havnen er to havnebassiner, opdelt i ’Gammel Havn’ og ’Ny Havn’. Her er godt fyldt op, men det er bestemt muligt at få en plads.
Hvordan vil du generelt beskrive de danske havne?
- Det er meget op og ned, men forholdene er efterhånden blevet bedre. Problemet er dog priserne. Det kan blive ret dyrt, hvis man eksempelvis sejler 2-3 måneder og skal regne med et budget på 250 kroner pr. overnatning. Her kunne man ønske sig en mærkbar rabatordning for pensionister. Der er mange pensionister, der sejler, men flere har desværre ikke råd til det.
Om Mårup Havn:
Havnepladser: 60
Havnepladser: 60
Faciliteter: Toilet, bad, diesel, legeplads m.v.
Frihavn: Nej
Havnetakster: 140,00 kr. (0-9,99 m)
Hjemmeside: visitsamsoe.dk
Brinkmanns båd i Rudkøbing med Thea Brinkmann i front. Foto: Privatfoto
Vandsjov i Mårup Havn. Foto: Privatfoto
Ét af Brinkmanns børnebørn i Optimist ud for Samsøs nordkyst. Foto: Privatfoto
Få overblikket over sejlernes ynglingshavne på sommerturen herunder. Tryk på ikonerne for info om havnene. Kortet er lavet på baggrund af Minbaad.dk's artikelserie 'Sommerhavne'.
<iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=17A4eFG7TnNvsLD654TA7QodfhyU" width="640" height="480"></iframe>