Gå til hoved-indhold
I Laserklassen sejles med tre forskellig rigge; en standardrig, en radial-rig og en 4.7-rig, der er den mindste. Foto: LaserklassenSejlklubber
I Laserklassen sejles med tre forskellig rigge; en standardrig, en radial-rig og en 4.7-rig, der er den mindste. Foto: Laserklassen

Klassetjek: I Laserjollen konkurrerer de unge og ældre side om side

En aldersforskel på 50 forhindrer ikke sejlerne i at mødes. Vil du føle dig ung med de unge, eller blot nyde selskabet med sejlere i alle aldre, skal du satse på klassen, fortæller formand, Michael Faubel.

Af Sara Sulkjær |

Minbaad.dk tager temperaturen i de danske bådklasser. Denne gang er vi nået til den olympiske Laserjolle, der også lokker voksne amatørsejlere på vandet. 

Michael Faubel, hvorfor skal man sejle Laser?

- Man skal vælge Laseren, hvis man godt kan lide at være sammen med sejlere fra alle aldersklasser. I klassen er både helt unge sejlere, og så er vi samtidig 30-40 ældre masters-sejlere fra 30 til 70 år. 

- Selvom jollen er fysisk hård at sejle, kan man nemlig sagtens skifte riggen i takt med, at kræfterne svinder ind. Derudover er der internationalt rigtig mange konkurrenceaktive masters-sejlere, faktisk omkring 10.000, hvilket sikrer et højt niveau i klassen. 

Hvad koster det at sejle Laser?

- Den er forholdsvis billig. For en helt ny og komplet jolle med vogn og så videre skal man give 55.000 kr., mens en brugt, kapsejladsklar Laser koster 30.000 kr. For under 20.000 får du en fin jolle til tursejlads. 

- Samtidig er jollen billig i drift, da den, eksempelvis modsat OK-jollen, er bygget i ren glasfiber, hvilket gør den attraktiv for klubberne. Sejlet, som koster knap 5.000 kr. fra nyt, er klart den store udgift. Vil du have et brugt, koster det dog kun 800-1.000 kr. 

Hvad gør I for at få nye ind i klassen?

- Vi forsøger hele tiden at være synlige og har derfor iværksat en række tiltag. Blandt andet har vi flere lånejoller, som vi stiller gratis til rådighed for sejlklubberne. På den måde kan klubbens medlemmer se, om jollen er noget for dem. Det har vi haft ret stor succes med. 

- Et andet tiltag er vores hotline. Man aner jo ikke nødvendigvis noget om jollen, inden man køber den, og derfor kan det være en hjælp at ringe til mere erfarne sejlere. På listen er blandt andre landsholdssejlerne Anne-Marie Rindom og Michael Hansen, som står klar til at hjælpe. 

Hvordan sørger I for vidensdeling blandt sejlerne?

- Det meste sker via Facebook og forskellige arrangementer. I næste weekend har vi eksempelvis træningsweekend i Køge. Her er deltagelsen åben for alle, og vi deler viden på tværs af erfaring og alder. 

- For selvfølgelig hjælper vi ældre masters-sejlere de yngre eller nyere sejlere. De forskellige klubtrænere har ikke nødvendigvis viden om alle jolleklasserne, og derfor er det naturligt, at erfarne Lasersejlere bliver en slags co-træner i klubberne. 

Hvor sejles der særligt Laser, og hvilke stævner vil du anbefale at sejle i den kommende sæson?

- Horsens, Middelfart, Egå, Kolding, Vejle og forskellige klubber i Københavnsområdet er klart de steder, hvor der er flest aktive Lasersejlere. Her ligger typisk en fleet på 4-5 stykker. 

- Vi mødes stort set alle til de tre årlige ranglistestævner, hvor alle danske Lasersejlere er samlet. Derudover satser vi i masters-klassen hvert år på ét udenlandsk stævne, hvilket i 2018 er Sweden Masters i Malmø. 

Hvordan ser fremtiden ud for Laser-klassen i Danmark?

- Jeg tror helt sikkert, at Laseren kan blive ved at sejle i mange, mange år. Alligevel er der ingen tvivl om, at aktivitetsniveauet vil ændres, hvis Laseren tages af OL-programmet. 

- Stadig vil der dog ligge omkring 200.000 joller rundt omkring, så selvom de dygtige, unge sejlere ikke vil vælge Laseren, vil andre fortsat sejle aktivt. De sidste år har vi desuden oplevet en stigende interesse for Lasersejlads i alle aldersgrupper, da flere har ringet og rådført sig. Fremtiden ser lys ud. 

Er I tilfredse med jeres hjemmeside?

- Formentlig vil siden ikke findes om tyve år, hvor vi sandsynligvis har puttet informationen over i apps og så videre, men lige nu satser vi på hjemmesiden. Her er information, som også er relevant om et år, mens vi på Facebook kommunikerer om aktuelle temaer. 

Om Laseren:
Længde: 4,23 m

Bredde: 1,37 m

Vægt: 58 kg 

Besætning: Én person

Blå bog om formanden: 
Navn: Michael Faubel 

Alder: 54 år

Job: Arbejder med procesoptimering 

Sejlklub: Sejlklubben Neptun Vejle

Michael Faubel dybt koncentreret i sin Laserjolle. Foto: Privatfoto

Den ældste Lasersejler er i øjeblikket 69 år. Foto: Laserklassen 

Laserjollen kræver særligt med den største rig en god fysik. Foto: Laserklassen 

Jollen anvendes ikke kun til kapsejlads. Flere steder er den også hyppigt brugt som strandjolle. Foto: Laserklassen

Få herunder et overblik over de aktive bådklasser i Danmark. Kun deres primære tilholdssteder er markeret, hvorfor der kan ligge mindre fleets andre steder i landet. Tryk på ikonerne for info om område samt tilhørende bådklasse. Kortet er lavet på baggrund af artikelserien 'Klassetjek':

 

<iframe src="https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=15NAAilxgUw-A4vnUjJhp2wsgQ_Y" width="640" height="480"></iframe>
Motor
content-loader
content-loader
content-loader