Gå til hoved-indhold
Kort Nyt

Kim Specht havde kun en time igen i vandet før det var slut

Der er stor risiko for, at man ikke klarer sig, når kroppen kommer helt ned på 32 grader, siger ekspert om sejleren, det blev slæbt efter sin sejlbåd i næsten 7 timer. Se TV2-indslag med Kim.

Af Troels Lykke |

Leder af redningsstationen i Hvide Sande, Lorentz Lauridsen, koordinerede redningsaktionen fra stationen, da 51-årige Kim Specht blev reddet fra sin 26 fods sejlbåd, efter han sejlede ud fra Bork Havn, hvor han blev slæbt efter båden i næsten syv timer.

Lorentz Lauridsen er forundret over, at det overhovedet lykkedes Kim Specht at fastholde sit tag i rebet. Og i livet.

- Det er ikke normalt, at folk falder ud af deres båd ude på fjorden, og det er usædvanligt at ligge så længe i vandet. Han var heldig med at få fat i snoren. Ellers var det gået helt galt, siger han til TV 2 Midt/Vest - se hele indslag og artikel

- Jeg har før hørt folk snakke om, at det ’kun’ er Ringkøbing Fjord, men man skal altså lige huske på, at den er 30 kilometer lang og syv-otte kilometer bred. Jeg vil meget nødig prøve på at svømme ind til land ude fra midten, siger Lorentz Lauridsen.

Forundringen har også fundet vej ind på Regionshospitalet i Herning, hvor ledende overlæge Tommy Andersson kalder udfaldet af ulykken for heldig.

- Det er en livstruende situation, han har været i. Havde han været en time længere i vandet, havde han ikke overlevet efter min vurdering.

- Der er stor risiko for, at man ikke klarer sig, når kroppen kommer helt ned på 32 grader. Så han skal være godt tilfreds med, at han har været så heldig. For han har været meget heldig.

Vil ud at sejle igen

Oplevelsen sidder stadig i Kim Specht. Efter eget udsagn vil den komme til at gøre det et godt stykke tid endnu, for som han selv konstaterer: Det var en lang nat på fjorden.

- Der er kommet en reaktion til mig bagefter, og den skal bearbejdes. Det får jeg hjælp til nu. Jeg har fundet ud af, at det måske nok lige var tæt nok på.

Men selvom hændelsen sidder dybt i ham, er han fast besluttet på én ting: Han vil på vandet igen. 

- Nu skal jeg have bearbejdet den lange nat. For jeg skal ud og sejle igen, siger han til TV2 Midt Vest

Hvad sker der, når man bliver nedkølet?

Når kroppen bliver nedkølet, kaldes det i lægefaglige termer for hypotermi. Direkte oversat betyder det en lavere kernetemperatur i kroppen. Kommer kropstemperaturen under 35 grader, defineres den som nedkølet.

Der findes tre gader af nedkøling:

Grad 1: 32-35 grader – Kroppen forsøger at genoprette temperaturen ved hjælp af rystelser og sammentrækning af blodkar i hud. Pulsen og blodtrykket øges, og vejrtrækningen tiltager. Her er man stadig ved bevidsthed.

Grad 2: 26-32 grader – Alle kroppens funktioner bliver kraftigt nedsat, når temperaturen er under 32 grader, og stofskiftet reduceres. Man bruger mindre ilt og danner mindre kuldioxid.

Rystelserne aftager, hjertet arbejder mindre og pulsen falder. Blodet cirkulerer langsommere, og risikoen for blodpropper bliver større. Til sidst vil man holde op med at trække vejret.

Grad 3: Under 26 grader – Her er man bevidstløs. Pulsen er meget lav, og i arme og ben er den ikke til stede på grund af dårlig eller ingen blodomløb. Der vil kun være få og små vejrtrækningsbevægelser.

Kilde: Sundhed.dk

Det var fra denne 26 fods båd i Bork Havn, at sejleren faldt i vandet, da han skulle pakke sit storsejl sammen på Ringkøbing Fjord.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader