KDY vil i Rungsted skabe stort sejlsportscenter som i Aarhus
- Vi har en ansøgning liggende i Hørsholm Kommune. Hvis vi får et ja, skal vi i gang med at rejse de cirka 25 mio. kr. det koster, siger tidligere Finnjolle-sejler Jonas Høgh-Christensen.
Af Troels Lykke |
Står det til den tidligere verdensmester og OL-deltager i finjolle, Jonas Høgh-Christensen, skal Rungsted Havn være stedet, hvor verdens første talent- og kompetencecenter for de såkaldte foilende Nacra 17-sejlbåde opstår.
Omdrejningspunktet er et stort byggeri til omkring 25 millioner kr., som vil sætte sit præg på havnen.
“Vi mener, Rungsted Havn skal være Øresundregionens modsvar til det store sejlercenter, der er opstået i Aarhus. Vi tænker på faciliteter, der tiltrækker nationale og internationale træningspartnere,” siger Jonas Høgh-Christensen, bestyrelsesmedlem i Kongelig Dansk Yachtklub (KDY), til Ugebladet.
14 meter højt bådhus
For Rungsted Havn vil det betyde en markant forandring, fordi kernen i projektet er et 14 meter højt bådhus, der skal placeres vest for det nuværende KDY-klubhus og kommer til at rage et par meter op over det højeste punkt på den nuværende KDY-bygnings udsigtsplatform.
Huset skal være så højt, fordi det skal være muligt at rulle de store sejlbåde ind i en slags garage uden at skulle bruge tid på at tage de 11 meter høje master ned hver gang.
“Det tager en tre-fire timer at rigge en båd af og til. Så hvis vi har et hus, hvor bådene kan være med master, kan vi spare den tid,” fortæller Jonas Høgh-Christensen. Desuden gør det store bådhus, at risikoen for tyveri af eller hærværk på det kostbare grej bliver mindre.
Plads til OL-bådtyper
“Det er noget følsomt og dyrt udstyr. En båd af denne type koster vel en 300.000-400.000 kr,” forklarer Jonas Høgh-Christensen og oplyser, at bådhuset også kan bruges til andre olympiske bådtyper. For eksempel 49'ers, hvis mast er lige så høj som Nacra 17-katamaranens.
Jonas Høgh-Christensen kan ikke sige noget om, hvornår projektet bliver en realitet.
“Nu skal vi jo lige se, om vi kan få lov til det. Vi har en ansøgning liggende i Hørsholm Kommune. Hvis vi får et ja, skal vi så i gang med at rejse de ca. 25 millioner kroner, det koster,” oplyser han. Ud over det høje bådhus er en ny restaurant i klubhusets 1. sal samt otte sejlerværelser syd for klubhuset en del af planen.
En stor og voldsom klods
Havnechef Anders Söderberg mener dog umiddelbart, at der er tale om en “lidt stor og voldsom klods.”
“Jeg tror, det kan blive et kraftcenter, og det mangler vi på Øresundkysten. Og sport og ungdom hernede er positivt,” siger Anders Söderberg.
Tom Vendelbo, formand for Rungsted Bådelaug, vil ikke kommentere sagen før efter et bestyrelsesmøde, der fandt sted efter redaktionens slutning.
Skæmmer havnen
Rungsted Sejklubs formand Nicolai Møller-Andersen er skeptisk og understreger, at han udtaler sig på egne og ikke officielt på sejlklubbens vegne.
“Bygningerne har måske en størrelse, der vil skæmme vores dejlige havn. Det er meget at sætte i værk for et par håndfulde sejlere, hvoraf de færreste måske kommer fra Hørsholm,” mener Nicolai Møller-Andersen, som heller ikke helt forstår, at KDY går enegang i sagen.
Sådan forestiller KDY sig det nye sejlercenter i Rungsted skal se ud. Tegning: KDY
Kilde. Ugeavisen