Gå til hoved-indhold
Tur
Familien Veber i det smukke Caribien. Privatfoto
Tur
I mødet med de lokale starter eventyret for alvor. Privatfoto
Tur
På 30 fod levede far, mor og to børn i 15 måneder. Privatfoto
Tur
Thomas Veber står klar på Watskis stand på Boat Show, hvor han gerne giver gode råd til kommende langturssejlere. Foto: Sara Sulkjær

Familien Veber sejler på langtur for 10.000 kr. i måneden

Køber familien billige is og går på restaurant til frokost, kan stort set alle få råd til at tage på langtur, forklarer Thomas Veber i interview. For et beløb svarende til fem charterferier brugte han selv, hustruen og to børn et helt år i Middelhavet.

Af Sara Sulkjær |

Kugleisene er skiftet ud med Magnum-is på pakke, og den kolde strandøl erstattet med den fem kroner dyre dåseøl i supermarkedet.

Lader du discount stå som overskriften over dit langturssejlerliv, behøver du hverken hedde von And til efternavn eller have en pengetank i baghaven for at gøre drømmen til virkelighed.

Det er familien Veber, der rejser ud i verden med de billigere alternativer i kikkerten, et levende eksempel på.

Vælg sidegaden

Far Thomas, mor Margareta, 14-årige Mathilda og 11-årige Troels vendte for to og et halvt år siden stævnen mod 15 måneders sejlads på en 30-fods sejlbåd i det eksotiske Caribien.

10.000 kroner overførte forældreparret hver måned til deres konto. Et beløb, som skulle dække samtlige løbende udgifter, herunder omkostninger til mad, diesel, reparationer, havne og udflugter.

- Hvis man tør gå ned ad sidegaden eller handler på det lokale marked, er man allerede kommet langt. Samtidig er det generelt billigere at leve i mange af landene, hvilket er med til at gøre rejsen på et lavt budget mulig, forklarer Thomas Veber til Minbaad.dk. 

Med de lavere lønninger styrtdykker udgifterne til blandt andet reparationer samtidig. Kun 2.500 kr. lød regningen eksempelvis på, da familien fik ordnet ankerspillet i et mindre containerværksted.

Madbudget på 4.000 kr.

Heller ikke madbonerne væltede budgettet. Omkring 4.000 kroner satte familien månedligt af til havregryn, hamburgerryg og hvidkål - men så måtte børnene også undvære den højtelskede Nutella på store dele af sejlturen. 

Besøg på lokale restauranter var til gengæld ikke bandlyst ombord, selvom restauranterne i perioder måtte kigge langt efter den dansk-svenske sejlerfamilie:

- I Marokko kan det næsten ikke betale sig at lave mad selv. Det kan det til gengæld i Caribien, hvor restaurantpriserne er højere end herhjemme. Her spiser vi sjældnere ude og gør det samtidig typisk til frokost, forklarer Veber.

Dyre billetter til turistture med kasket-klædte guider har familien typisk udskiftet med hårde siddepladser i de lokale busser. En køretur, der ofte forvandles til en oplevelse i sig selv:

- Et par gange har vi oplevet, at chaufføren har råbt passagerne op og spurgt, om nogle havde travlt. Var svaret nej, har han kørt omveje, fordi der var ting, vi simpelthen bare måtte se, fortæller den begejstrede langturssejler.

Skift livsstil inden afgang

Havnene sejler familien helst udenom, mens udgifterne til brændstof er naturligt begrænsede på en sejlbåd som den solide Allegro 30.

Discountmærket er kort sagt blevet en del af sejlturenes DNA. En naturlig faktor, der allerede inden afgang er blevet implementeret i sejlernes hverdag:

- Hvis du regner med at kunne spare fra den dag, du tager afsted, bliver du skuffet. Sparer du allerede inden, du rejser og vænner dig til livsstilen, er det langt lettere, understreger Veber, der ved siden af sin forfatter- og foredragskarriere arbejder på deltid i en IT-virksomhed.

Dermed handler det om tidligt i processen at indstille den mentale sparepære mod det egentlige mål: Solrige dage med familien, nye eventyr og fremmede kulturer.

Pause fra Netflix og cafébesøg

En proces, der ikke nødvendigvis behøver at strække over et helt årti. Kun 120.000 kr. brugte familien Veber på ét års sejlads i det ellers dyre Middelhav. Dropper en dansk familie charterferien i fem år er disse penge hurtigt i hus.

Opgives Netflix-abonnementer, tidskrifter og cafébesøg samtidig i perioden, tager det ikke mange år at skifte kontorjobbet ud med en hverdag på verdenshavene.

- Man skal ikke gøre det hele tiden, kun mens man sparer op. I øjeblikket klatter vi pengene væk, men vi skal snart lave dét, vi kalder et ’købestop’ igen, smiler Thomas Veber.

Et købestop, der ikke bliver et større problem for den moderne familie. I horisonten spotter sejlerne nemlig nye, ukendte kyster, som de om et par år endnu engang sætter kurs imod.

Søndag kl. 11.00 på Boat Show kan du høre Thomas Veber fortælle om første del af familiens langturssejlads til Caribien.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader