Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Der introduceres et nyt Nominations Panel, som skal sikre bedre og mere åbne processer i udpegningen til komiteer og valg til bestyrelsen, fortæller Dansk Sejlunion. Foto: Christian Lerche

Dansk Sejlunion fra Bermuda: World Sailing er organiseret uhensigtsmæssigt

World Sailing viser eksempler på hvor usædvanlig og uhensigtsmæssigt organisationen arbejder. Derfor er vi fra dansk side også rigtigt glade for bestyrelsens forslag om en omfattende reform af strukturen og arbejdsformen, som er på dagsordenen, lyder det fra Lerche.

Af Troels lykke |

Søndag, dag 8, World Sailings årsmøde, Bermuda, Christian Lerche, direktør i Dansk Sejlunion, fortæller på Dansk Sejlunions facebook-side:

Vi er nået frem til sidstedagen for årsmødet. Nu får medlemslandene ordet.

På andendagen af mødet i Council (lørdag) nåede Council hurtigt gennem de sidste submissions heriblandt en række forslag om kommende udstyr ved Ungdoms-OL og Ungdoms-VM, et nyt system for rangliste og eventkalender, nye definitioner for udstyr og en masse ændringer til kapsejladsreglerne.

Der blev aflagt rapporter fra de seneste store events og fortalt om planerne for de kommende - ikke mindst OL i 2020 og 2024 samt Ungdoms-OL i Senegal 2022 og VM i Holland 2022.

Et par gennemgående budskaber er bæredygtighed, kønsbalance og opprioritering af parasporten, så sejlsporten kan komme tilbage på programmet ved de paralympiske lege i 2028.

Generalforsamlingen, AGM, starter søndag kl. 9.30 (lokal tid, der er fem timer efter DK). Mit fokus på klokken skyldes, at dette klokkeslæt er sidste chance for at komme med forslag til dagsordenen.

Israel og Kina er allerede kommet med forslag om at fastholde RS:X som windsurfingudstyr i 2024 på trods af Councils beslutning om, at der skal benyttes foilende brætter fra iFoil.

Vi venter med spænding på, om Finn-klassen også vil afprøve denne utrolige mulighed for at få valget af OL-udstyr prøvet endnu en gang. Rygterne løber.

Dette eksempel på, at man igen og igen kan åbne sagerne i World Sailing, er et godt eksempel på, hvor usædvanlig og uhensigtsmæssigt organisationen arbejder. Derfor er vi fra dansk side også rigtigt glade for bestyrelsens forslag om en omfattende reform af strukturen og arbejdsformen, som er på dagsordenen.

Det er et vidtrækkende forslag med helt nye institutioner og vedtægter. Det nuværende Council nedlægges og erstattes af to: Et nyt Olympic Council og et helt nyt “Participation and Development Council”. Det er en klar opprioritering af organisationens ikke-olympiske arbejde, som hilses velkomment i brede kredse.

Beslutningsprocesserne ændres, så den kendte submission-proces med sin voldsomme fokus og stress på årsmødet forsvinder. I stedet skal arbejdet fordeles i de kommende komiteer henover hele året med mulighed for udenforstående format komme med forslag og følge behandlingen henover året via en ny forslagsportal.

Medlemslandenes ansvar på den årlige generalforsamling bliver tydeliggjort, og bestyrelsen får ændret sammensætning og større ansvar. Kønsbalancen skal være mere lige, og nogle af bestyrelsesmedlemmerne skal udpeges i stedet for vælges for at sikre tilstrækkelige kompetencer og repræsentativitet i bestyrelsen.

Der introduceres et nyt Nominations Panel, som skal sikre bedre og mere åbne processer i udpegningen til komiteer og valg til bestyrelsen.

Alt i alt er vi fra dansk side rigtigt glade for forslaget. Det var et af vores mål med at arbejde for valget af den nuværende bestyrelse med danske Kim Andersen i spidsen, at World Sailing skulle reformeres.

Vi har deltaget aktivt i processen med svar, kommentarer og forbedringsforslag. Nu er eksamensdagen kommet, og der kommer ikke en ny chance foreløbigt. Næste år skal der nemlig igen være valg af præsident og bestyrelse, og så kan nye kræfter gå helt andre veje.

Selvfølgelig kan vi - og andre - finde huller i osten i form af detaljer eller elementer, vi gerne ville have anderledes. Men det er ikke nu, vi skal fokusere på detaljer. Når helheden er på plads, kan alle arbejde for justeringer fremover.

Resultatet af afstemningen er langt fra givet. Nogle glemmer helheden og hænger sig i detaljer eller udsigten til selv at miste en vigtig post. Vedtagelse kræver 75 procents flertal, dvs 46 af de tilmeldte 61 nationer.

Vi ved, at der er et stort flertal, men vi ved ikke, om det er stort nok. Der er arbejdet massivt i korridorerne for at sikre opbakning, og der er lagt strategi for forløbet på mødet. Det bliver spændende.

Beslutninger fra denne dag vil blive lagt i kommentarsporet til denne rapport. Sidst på dagen vender vi næsen hjemad efter en meget lang uge i godt selskab. Mange kæmper for sejlsporten fra hvert deres perspektiv. Vigtige beslutninger er taget for vores sports udvikling.

Tak til alle i delegationen for en stor indsats. Om et år mødes vi i Abu Dhabi.

Christian Lerche
direktør, Dansk Sejlunion

Motor
content-loader
content-loader
content-loader