Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Hvis man skal stå her som verdens bedste kvindelige sejler skal der trænes smart og klogt. Foto: World Sailing

Sådan motiverer Rindom sig til træning - få sportspsykologens fire råd

Når demotivationen til træning rammer, så ved verdens bedste kvindelige sejler lige nu, at det også er tid til at bruge de redskaber hun har fået af sin sportspsykolog. Til daglig fokuserer Anne-Marie Rindom meget på procesmål.

Af Troels lykke |

Nogle dage kan jeg godt miste motivationen og tænke, at det her det er rigtigt surt. Der er dage hvor jeg simpelthen ikke har lyst, siger Anne-Marie Rindom til fitnessworld.com i en længere artikel.

Når hun har det sådan hjælper det at tage en dag fri og hygge sig med venner. Men når demotivationen rammer, så ved hun, at det også er tid til at bruge de redskaber hun har fået af sin sportspsykolog.

Anne-Maries grundværdier

For Anne-Marie Rindom handler motivation i høj grad om værdier.   

”Motivation handler om, hvem man er som person. Hvad er ens grundværdier. Hos min sportspsykolog laver jeg en øvelse, som handler om, at jeg gengiver, hvad jeg ønsker, at mine konkurrenter siger om mig, og så skriver jeg mine værdier ud fra det. De værdier er mit fyrtårn. Så hvis jeg tager en sidevej, og for eksempel bliver i sengen en hel dag, så ved jeg, at jeg skal re-fokusere på mit fyrtårn for at komme tilbage på sporet. Det motiverer mig at have det her redskab.”

Anne-Marie Rindom forklarer, at målet om at komme til OL og vinde en medalje selvfølgelig også motiverer hende.

Men, at det er et mål, som er meget resultatorienteret og ikke noget, der er afgørende for motivationen i hverdagen.

Til daglig fokuserer hun meget mere på det hun kalder procesmål. Det kan være at blive bedre til tekniske finesser, som hvordan hun hiver sejlet ind. 

Indre og ydre motivation

Firkantet sagt kan man dele motivation op i inde og ydre motivation. Den distinktion bruger sportspsykologisk konsulent hos Team Danmark, Anders Flemming Bendixen, også, når han til daglig arbejder med nogle af Danmarks dygtigste atleter. 

”Den indre motivation er mere holdbar over tid og kan drive én igennem hårdere perioder. Den ydre, hvor vi gør noget for nogle andres skyld eller på grund af anerkendelse er mere skrøbelig. Men vi er sociale væsner, så de indre og ydre motivationer vil ofte mødes,” siger Anders Flemming Bendixen.

For eksempel synes mange det er sjovt at dyrke motion sammen med andre – og det er en positiv ydre motivation. Men hvis den ene part i et ægteskab beder den anden tabe sig 5 kilo, fordi det ville være klædeligt, så ligger motivationen kun i at tilfredsstille en andens mål og behov, og så har det ringe holdbarhed. 

Det kan være meningsfyldt at drives af både indre og ydre motivation. Men, hvis man vil lykkes med at holde fast i sin motivation er det afgørende at finde frem til, hvad det er for indre værdier, der egentligt ligger til grund for, at man vil løbe/træne/danse/cykle mere.  

Sportspsykologens fire råd:

  1. Vær realistisk. Målsætningen må ikke være for stor. Hvis jeg slet ikke træner, men gerne vil i gang, så skal målsætningen ikke hedde tre gange om ugen, men en gang om ugen. 
  2. Vær specifik. Du skal ikke sidde og vente hele ugen på at føle dig motiveret. Lav en aftale med dig selv om, at du træner om onsdagen. Og hvis du ved, at du ikke er så god til at overholde aftaler med dig selv, så forsøg at lav en aftale med en ven eller træningsmakker.
  3. Acceptér tilbagegang. Afviger du fra planen, så lad være med at føle, at du er tilbage ved start. Acceptér det uden at være for hård og fordømmende overfor dig selv. 
  4. Hav en målsætning. Hvorfor er det vigtigt for dig at komme ned og træne? Hvem er det du gerne vil være? Vil du være ham, der sætter sig i sofaen og dropper træningen, fordi det regner udenfor? Eller vil jeg gerne være ham, der får tingene gjort? 

Kilde. Fitnessworld.com

Motor
content-loader
content-loader
content-loader