Gå til hoved-indhold
Havne
Efter den massive omtale af Flakfortets tvivlende fremtid mistede øen i 2018 ti procent af sin indtægt. Foto: Flakfortet

Flakfortets fremtid fortsat uvis – dommen falder til sommer

Senest den 1. juli skal Miljø- og Fødevareklagenævnet beslutte, om Flakfortet skal føres tilbage til sin oprindelige stand. Bliver det tilfældet, går fortidsmindet en vanskelig tid i møde, fortæller øens havnefoged til Minbaad.dk.

Af Sara Sulkjær |

Da kalenderen rammer april 2018, kan Malmøkranen, der ejer Flakfortet, efter flere års kamp læse det sort på hvidt: Den svenske virksomhed har, ifølge Kulturstyrelsen, ikke levet op til kravene i museumsloven, der har til formål at sikre fortidsminder som det kendte befæstningsanlæg i Øresund. 

En påstand, som Malmøkranen på ingen måde kan skrive under på. Derfor vælger Flakfortets ejermænd kort efter at anke sagen til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Ejere tør ikke investere

Her ligger sagen stadig. Først den 1. juli, hvor klagenævnet har sat sin officielle deadline, løftes sløret for det populære udflugtsmåls fremtid: 

- Vi havde håbet, at der lå en afgørelse inden sæsonen, men den kommer først til sommer. Sagen er kun ved at blive åbnet, forklarer Bengt Svensson, havnefoged på Flakfortet, til Minbaad.dk.

Både sejlere, personale og ejerkreds må derfor væbne sig med tålmodighed. Præcis, som de har gjort det siden 2015, hvor kampen for at bibeholde fortet og de omkringliggende faciliteter i deres nuværende skikkelse blev skudt i gang:

- Det er næsten fire år siden, at sagen indledtes, da vi fik den første advarsel. Selvfølgelig begynder man at blive træt af det, for vi tør eksempelvis ikke lave nogen investeringer, inden den endelige afgørelse, fortæller Svensson.

Forholder sig forskelligt til loven

At museumsloven skal overholdes, mener såvel Malmøkranen som Kulturstyrelsen. Hvilke konsekvenser, der konkret følger i kølvandet på loven, er de to parter dog vidt uenige om:

- I sin kerne går sagen på, hvordan man skal forholde sig til museumsloven. For os at se er det ikke muligt at drive en moderne virksomhed under loven, hvis den læses, som Kulturstyrelsen mener, den skal, understreger havnefogeden.

Mens Malmøkranen stædigt fastholder, at de blot har udført vedligehold siden 1995, hvor fortet blev gjort til fortidsminde og dermed underlagt museumsloven, er styrelsen af en ganske anden holdning. 

På statskontorerne mener man således, at der er tale om deciderede tilføjelser og nybyggeri – noget, der ikke lovligt kan udføres indenfor museumslovens rammer. 

Ny beslutning efter sæsonen

Mens den uvisse fremtid fortsat spøger i de gamle bygningsværker, kunne sejlere og andre interesserede lørdag den 27. april indlede 2019-sæsonen ved årets standerhejsning på øen. 

- For denne sæson er der ingen trussel. Det bliver som normalt, for så længe klagenævnet ikke har truffet en beslutning, er alt sat på pause, forklarer havnefogeden.

Om standeren atter stryger til tops i 2020, tør svenskeren derimod ikke garantere. Først må styrelsen afgive sit svar, hvorefter det bliver klarlagt i hvilken stand, Flakfortet fremover vil stå:

- Når sæsonen er slut, tager vi en ny beslutning. Det bliver svært, og der er selvfølgelig fortsat en fare for, at Flakfortet må lukke, men vores håb er, at i hvert fald nogle faciliteter kan få lov at stå, slutter Svensson optimistisk.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader