Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Nyheden om iFoil på OL-programmet er blevet godt modtaget i det danske surfmiljø. Det bekræfter Sebastian Kornum, dansk windsurfings topnavn. PR-foto

OL i 2024: RS:X bræt fyret - erstattes med iFoil - sportschef er begejstret

Fra 2024 skifter windsurfing ved OL fra det traditionelle RS:X-bræt til det nye iFoil. Beslutningen kan bane vej for en genstart af et dansk, olympisk windsurfmiljø, siger Dansk Sejlunions sportschef, Thomas Jacobsen.

Af Troels lykke |

Ved verdensforbundet World Sailings nyligt overståede årsmøde blev det med overvældende flertal besluttet at udskifte RS:X som olympisk windsurfklasse fra og med OL i Paris 2024.

Ny på OL-programmet er i stedet det nyudviklede iFoil-bræt. iFoil er et kort bræt, der er udstyret med foil, som får brættet til at løfte sig fri af vandet. Samtidig stiger hastigheden markant i forhold til det RS:X. Det fortæller Dansk Sejlunion til pressen.

"Det er en virkelig positiv beslutning. RS:X har i årevis været anset som et utidssvarende bræt, der kun appellerede til relativt få surfere. I Danmark har vi haft mere end svært ved at skabe et udviklingsmiljø omkring RS:X. Nu får vi mulighed for at starte op med nyt, tidssvarende udstyr, som forhåbentlig kan være med til at samle vores windsurfere og tiltrække nye," siger Thomas Jacobsen, sportschef i Dansk Sejlunion.

Glæde blandt surferne
Nyheden om iFoil på OL-programmet er blevet godt modtaget i det danske surfmiljø. Det bekræfter Sebastian Kornum, dansk windsurfings topnavn og aktiv på den professionelle world-tour (PWA).  

"Tiden var inde til, at der skulle ske noget med windsurfing ved OL, så for mig at se, har man truffet et åbenlyst rigtigt valg, og jeg tror, at sporten kommer til at udvikle sig rigtigt meget i takt med, at foil bliver mere og mere udbredt og udviklet," siger Sebastian Kornum.

"Vi har allerede et lille og voksende miljø af unge sejlere, der brænder for foiling, og jeg er sikker på, at de alle sammen klapper i hænderne og er spændte på den tid, vi går i møde nu. Også fordi, det er et onedesign, som sikrer, at vi undgår et udstyrsræs. Alle kan være med på lige vilkår," siger Kornum, der i første omgang ser frem til kommende træningssamlinger i Aarhus for det spirende foilingmiljø - med Aarhus Windsurfing Klub som initiativtager.

Brænder for OL, men...
Også Kornum selv skal nu i tænkeboks i forhold til, om han vil slå ind på en olympisk kurs.

"Af mit hjerte brænder jeg for at komme til OL. Ikke bare for at deltage, men for at tage en medalje. Omvendt skal det kunne fungere økonomisk, fordi windsurfing også er mit levebrød, så det bliver en stor beslutning."

Thomas Jacobsen glæder sig over den positive modtagelse af iFoil blandt surferne. Han uddyber:

"Næste skridt for os i Dansk Sejlunion bliver at få organiseret både træning og konkurrencer. Gerne med en større gruppe af surfere, så vi kan få noget op at køre på landsplan. Hvis det lykkes, ser jeg et stort potentiale for olympisk windsurfing i Danmark. Også fordi vi i forvejen har de naturlige forudsætninger i kraft af masser af vind og surfegnede kyster."   

RS:X er for sidste gang på det olympiske program ved næste års OL i Tokyo. Her er Danmark sikret en nationsplads i kvindernes RS:X, men ikke hos mændene.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader