Danmarks Tekniske Museum truer med at tage Sejlklubben Frems landplads til både
Sejlklubben Frem stå til at miste hovedparten af de pladser, hvor medlemmerne pusler om bådene i vinterhalvåret. De vil i så fald skulle køres væk til andre opbevaringssteder.
Denne sommer har Savnemølleværket på Østerbro i København værket kastet nye, mere faretruende skygger over Sejlklubben Frem.
Den historiske arbejdersejlklubs landplads er truet af de ambitiøse planer om at flytte Danmarks Tekniske Museum til industrikolossen på den anden side af hegnet.
Det stod for alvor klart for sejlerne, da Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune i foråret offentliggjorde sit forslag til den kommende kommuneplan.
På de kommunale kort havde grunden, som i dag er udlagt til rekreative formål, skiftet farve. Men først da materialet for få uger siden blev sendt som bilag til Borgerrepræsentationen, stod det skrevet i ren tekst:
»Anvendelsen ændres fra institutioner og fritidsområder til tekniske anlæg for at sikre udviklingsmuligheder for varmeforsyningen«.
Økonomiforvaltningen påregner kort fortalt at kunne udleje den grund, sejlerne har haft kontrakt på siden 1917, til varmeselskabet Hofor i stedet.
For skal der være teknisk museum i Svanemølleværket, skal der findes en alternativ placering til det såkaldte spidsbelastningsanlæg, som den gamle kraftværksgigant i dag huser, lyder den officielle forklaring.
Planer, som sejlklubben mener er blevet holdt i det dunkle problematisk længe, lyder det, da Politiken møder et hold frustrerede bestyrelsesmedlemmer på den omdiskuterede grund.
»Altså, vi har en lejekontrakt fra 1917, men man har på ingen måde kontaktet os omkring, at man vil leje det her område ud til nogle andre, ligesom man ikke har beskrevet konsekvenserne af, hvad det konkret betyder at leje det ud. Det er en frækhed, som opleves noget udemokratisk hernede«, siger Susanne Christiansen fra bestyrelsen til Politiken - læs hele artiklen og se kort
Business case
Bliver planerne til noget, vil Frem stå til at miste hovedparten af de pladser, hvor medlemmerne pusler om bådene i vinterhalvåret. De vil i så fald skulle køres væk til andre opbevaringssteder.
»Det miljø, der er omkring det arbejde, er jo også en utroligt vigtig del af klubben. Det er der, man snakker med hinanden, hjælper hinanden med arbejdet og kan få gode råd. Det er med til at skabe det miljø, som er så vigtigt at have omkring vores klubhus«, siger Poul Koldsø, som sidder i bestyrelsen for hele Svanemøllehavnen, hvor Frem sammen med de øvrige klubber tilsammen udgør en Nordeuropas største lystbådehavne.
Frem vil ikke kunne overleve på sigt
Og mister Frems 750 medlemmer adgangen til at arbejde med deres både nær klubhuset, restauranten og sejlerskolens lokaler om vinteren, vil det ikke blot være ødelæggende for det selvgroede liv, der omgærder et af havnens sidste Olsen-banden-agtige hjørner, mener Susanne Christiansen fra klubbens bestyrelse.
»Frem vil på længere sigt ikke kunne overleve, frygter jeg, hvis man brækker klubben midt over og placerer bådene langt fanden i vold. Men den samlede økonomi i Svanemøllehavnen kan faktisk heller ikke holde til, at én klub forsvinder med en tredjedel af økonomien. Man risikerer kort sagt at spolere endnu mere end blot os«, siger hun.
Kilde. Politiken